Lunchprovning i Stockholm med viner av syrah.

Den 24 november bjuder vi in till en höstig vinprovarlunch med spännande viner av druvan syrah/shiraz. Boka din plats här nedan.

The Pundit Syrah, på vinprovning.

Denna provning går vi grundligt igenom den ädla druvan syrah eller shiraz som den också heter. Vi kommer att prova viner från flera områden och länder.

Syrah producerar i regel fylliga, tanninrika viner med aromer av mörka frukter och bär. Kaffe och svartpeppar är också vanliga inslag. Druvan trivs bra i de flesta klimat och tack vare den höga tanninhalten och den koncentrerade frukten funkar det utmärkt att lagra syrahviner. 

Oavsett vilken del av världen som syrah/shiraz odlas i så har de gemensamt att dess viner fungerar utmärkt till kraftigare kötträtter och smakrika ostar. En pepprig stek eller en mustig köttgryta tillsammans med ett glas syrah värmer alltid gott i vinterkylan.

• NÄR? Fredagen den 24 november kl 12.00.

• VAR? USINE, Södermalmsallén 36 i Stockholm.

• HUR? Boka plats på provningen här. »

• PRIS? 500 kr per person.

Provningen kommer att ledas av folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson och vi kommer att prova sju olika viner. Evenemanget kostar 500 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt och vin därtill. 


Vi kommer att prova följande viner:

Espacio Syrah

80,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 

Allesverloren Shiraz

129,00 kr


Allesverloren Shiraz har en stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.

The Pundit Syrah

279,00 kr


The Pundit Syrah är ett vin från Washington som består av 88% syrah, 6% grenache, 4% mourvèdre och 2% viognier. Vinet är mörklila med lite rubinröda toner. Mogna körsbär och plommon i doften. Väldigt mjukt, silkigt avslut med smak av vanilj, körsbär och björnbär.

Penfolds Bin 28 Shiraz

279,00 kr


Ett shiraz-vin från hyllade vineriet Penfolds i Australien. Fylligt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad. Perfekt till den grillade köttbiten.

Crozes Hermitage Rouge Les Jalets

229,00 kr


Ungdomlig och fruktig doft med inslag av björnbär, hallon, jordgubbar, svartpeppar, örter, lakrits och charkuterier. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med elegant silkeslen tanninstruktur och en lång härlig eftersmak. 100% syrah.

Ernie Els Proprietor's Syrah

319,00 kr


Stor, mycket fruktig doft med inslag av plommon, mörka bär, choklad och kryddor. Fylligt, smakrikt och fruktigt vin med inslag av mörka bär, plommon, charkuterier, kryddor och en balanserad fatkaraktär. Lång, nyanserad eftersmak.

08.11.2023
Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »