Premiär i Visby: Vinprovning på temat Syrah/Shiraz.

Den 28 februari kommer folk o folk till Visby för första gången och håller vinprovning. Temat för denna premiärkväll är viner av den ädla druvan shiraz, eller syrah som den också kallas. Boka plats här nedan.

Provning i Visby med syrahviner.

Denna provning går vi grundligt igenom den ädla druvan syrah eller shiraz som den också heter. Vi kommer att prova viner från flera områden och länder.

Syrah producerar i regel fylliga, tanninrika viner med aromer av mörka frukter och bär. Kaffe och svartpeppar är också vanliga inslag. Druvan trivs bra i de flesta klimat och tack vare den höga tanninhalten och den koncentrerade frukten funkar det utmärkt att lagra syrahviner. 

Oavsett vilken del av världen som syrah/shiraz odlas i så har de gemensamt att dess viner fungerar utmärkt till kraftigare kötträtter och smakrika ostar. En pepprig stek eller en mustig köttgryta tillsammans med ett glas syrah värmer alltid gott i vinterkylan.

Praktisk information:

• NÄR? Onsdagen den 28 februari kl 18.30.

• VAR? Värdhuset Lindgården, Strandgatan 26 i Visby.

• HUR? Boka plats till provningen här. »

• PRIS? 600 kr per person.

Vi kommer att prova sju olika viner. Evenemanget kostar 600 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt och vin därtill.


Vi kommer att prova följande viner:

Camp Syrah

96,00 kr


Ett vin med fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Serveras vid 16-18°C, med fördel till grillade rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter. Förpackat i klimatsmart och praktisk PET-flaska.

Allesverloren Shiraz

129,00 kr


Allesverloren Shiraz har en stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.

Crozes Hermitage Rouge Les Jalets

229,00 kr


Ungdomlig och fruktig doft med inslag av björnbär, hallon, jordgubbar, svartpeppar, örter, lakrits och charkuterier. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med elegant silkeslen tanninstruktur och en lång härlig eftersmak. 100% syrah.

Paul Jaboulet Cornas Les Grandes Terrasses

419,00 kr


Uttrycksfull och komplex doft med inslag av mörka bär, björnbär, moreller, svartpeppar, kryddor, lakrits, charkuterier och fat. Smaken är koncentrerad och välbalanserad med sammetslen tanninstruktur och en lång harmonisk eftersmak.

The Pundit Syrah

279,00 kr


The Pundit Syrah är ett vin från Washington som består av 88% syrah, 6% grenache, 4% mourvèdre och 2% viognier. Vinet är mörklila med lite rubinröda toner. Mogna körsbär och plommon i doften. Väldigt mjukt, silkigt avslut med smak av vanilj, körsbär och björnbär.

Penfolds Bin 28 Shiraz

279,00 kr


Ett shiraz-vin från hyllade vineriet Penfolds i Australien. Fylligt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad. Perfekt till den grillade köttbiten.

Vasse Felix Syrah

249,00 kr

261,00 kr


Ett elegant svalklimatsvin med inbjudande doft av björnbär, skogshallon, plommon, anisfrön, vitpeppar, kakao, kryddnejlika, mineral och lite jordiga toner. Smaken är ren, fruktig, kryddig och välstrukturerad med tydligt pepprig karaktär av druvan.

28.02.2024
Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »

Vinprovningar


Vi anordnar regelbundet vinprovningar som leds av Mats Claësson, en av landets mest erfarna provningsledare. Provningarna arrangeras i Stockholm, Göteborg, Västerås, Karlstad och Norrköping.

Läs mer »