Matcha mat och Châteauneuf-du-Pape.
Viner från Châteauneuf-du-Pape och viner från Bordeaux passar till samma mat, men det finns fler smakkompisar som kan vara bra att hålla reda på.
Läs mer »Den 24 april är vi i Göteborg och håller en provning med viner från en av Frankrikes mest omtalade vinmakare, Mounir Saouma. Boka din plats här nedan.
Mounir Saouma är en av Frankrikes i särklass mest omtalade vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i Mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den näst intill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne 1999.
På grund av den enorma prisökningen på mark i Bourgogne började de leta vingårdar utanför regionen och bestämde sig 2005 för att köpa mark i Châteauneuf-du-Pape. Även där var marken dyr, men genom att leta efter nedgångna vingårdslotter i förstklassig terroir var intressenterna färre. De har nu köpt upp och restaurerat nio hektar med vingårdsmark, varav sex av dessa ligger på svalare nordsluttande lägen i den högaktade vingården Pignan.
Med stor nyfikenhet, men samtidigt med respekt för regionens tradition och historia, började Mounir att buteljera individuella vingårdslotter och druvsorter, jäsa och lagra vinerna i en mängd olika kärl (däribland stora fat, cementägg och amforor i terrakotta) och lagra vinerna på samma sätt som man gör i Bourgogne. Resultatet är viner med stor finess och personlighet, där terroir och filosofi ska stå över vinmakning och människa, viner med stor transparens.
• NÄR? Torsdagen den 24 april kl. 18.30.
• VAR? Restaurang C, Carlandersparken 21 i Göteborg.
• HUR? Boka plats till vinprovningen här. »
Provningen kommer att ledas av folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson och vi kommer att prova sju olika viner. Evenemanget kostar 750 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt och vin därtill.
299,00 kr
Elegant vin med inslag av hasselnöt, päron och gula äpplen i doften. Tydliga mineraltoner och frisk syra med toner av citron, brioche och aprikos.
• Vi provar även årgång 2021 av Inopia Côtes du Rhône Villages Blanc.
969,00 kr
I glaset ett komplext vin med välbalanserad syra och flintrökig mineralitet. Stor arom med toner av gula äpplen, citrus, päron och mineraler.
299,00 kr
Inopia Côtes du Rhône Villages Rouge med årgång 2020 har en stor och komplex arom med inslag av mogna jordgubbar, lavendel, mörka körsbär, vitpeppar och rosenblad. Ett elegant, medelfylligt vin med välintegrerade tanniner.
319,00 kr
Inopia Côtes du Rhône Villages Rouge av årgången 2021 är ett elegant vin som är smakrikt med välintegrerade tanniner, toner av jordgubbar, läder, svarta vinbär och örter. Av druvorna grenache noir , cinsault, mourvèdre och syrah.
Vi provar även årgång 2019 av Inopia Côtes du Rhône Villages Rouge.
799,00 kr
Medelintensivt rubinröd i färgen. Pigg syra och markerade tanniner med toner av viol, mogna röda bär, örter och mineraler i en sammanhängande och lång finish.
Välkomna!
Viner från Châteauneuf-du-Pape och viner från Bordeaux passar till samma mat, men det finns fler smakkompisar som kan vara bra att hålla reda på.
Läs mer »När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.
Läs mer »När magasinet Allt om Vin utsåg årets bästa viner i olika kategorier för priset "Årets Vinare" kammade decembernyheten Xavier Vignon Vacqueyras hem en guldmedalj. Några andra favoritviner fick också medaljer.
Läs mer »Att det ibland fuskas med vin är tyvärr inget nytt - men vissa brott är onekligen mer häpnadsväckande än andra. Som att blanda gift i vinet för att få en rundare smak, eller påstå att vinet tillhört en president på 1700-talet och sälja det för miljoner.
Läs mer »