Vinprovning i Västerås med pärlor från Bordeaux.

Den 12 oktober håller folk o folk en vinprovning i Västerås. Temat för den här gången blir viner från franska Bordeaux och Famille André Lurton.

Vinprovning i Västerås 12 oktober.

Nu ska vi prova vin från en av de mest prestigefyllda familjeägda egendomarna i Bordeaux. Vinerna från Famille André Lurton skildrar en familj vars vision och starka passion för vin har format en av de mest tongivande egendomarna i Bordeaux.

André Lurton, företagets grundare, ägnade närmare 70 år av sitt liv i vingården. Hans engagemang var unikt – varsamt uppmärksammade han varenda detalj kring vinrankan och arbetade med en genuin känsla för naturen. Att André Lurton var en sann visionär råder det inget tvivel om. Han skapade en vindynasti som idag består av sex framstående slott i Bordeaux.

Famille André Lurton äger slotten Château Bonnet, Château Couhins-Lurton.Château La Louvière, Château du Rochemorin, Château de Cruzeau och Château de Barbe Blanche. Vart slott har ett egen vinmakar-team på plats, under översyn av Jaques Lurton.

• NÄR? Torsdagen den 12 oktober kl 18.30.

• VAR? Stadshusrestaurangen, Fiskartorget 2 i Västerås.

• HUR? Boka plats till provningen här. »

• PRIS? 600 kr/person.

Provningen kommer att ledas av folk o folks dryckesexpert Mats Claësson. Vi kommer att prova sju olika viner. Evenemanget kostar 600 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt och vin därtill. 


Vi kommer att prova följande viner:

Diane by Jacques Lurton Blanc de Noirs Brut Nature

249,00 kr


Ljust gul med fina små bubblor. Intensiv fruktig och något blommig doft, med inslag av röda bär, vinbär, citrus och äpplen. Smaken är krispigt torr och aromatisk, med fruktiga inslag av vit persika och nektarin. 100% cabernet sauvignon.

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.

Château Bonnet Réserve Blanc

149,00 kr


Uttrycksfull och aromatisk doft med aromer av citrus, grapefrukt, vita blommor och lite vanilj. Komplex, smakrik och välbalanserad med en härlig fräschör och inslag av citron, grapefrukt och persika. Elegant och harmonisk eftersmak. Kan drickas nu eller lagras till 2029.

Château Couhins-Lurton Blanc

539,00 kr


Château Couhins-Lurton Blanc görs alltid på enbart sauvignon blanc. Doften är mogen och utvecklad med inslag av akacia, solmogna citroner, tropisk frukt, kryddor, honung, bivax, mineralitet och en subtil ton av ek. Fyllig, smakrik och aromatisk med elegant fatkaraktär och en härlig fräschör och inslag av passionsfrukt, citron och grapefrukt. Lång harmonisk eftersmak med en angenäm mineralitet.

Château Bonnet Réserve Rouge

169,00 kr


Inbjudande fruktig doft av björnbär, svarta vinbär, blåbär, körsbär, kryddor, örter och fat. Välbalanserad, harmonisk, rund och fruktig smak med toner av rostade ekfat. Eleganta välintegrerade tanniner.

Château de Rochemorin Rouge

269,00 kr


Mogen och komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, körsbär, röda bär, örter, ceder, fat, vitpeppar, tobak och kryddor. Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.

27.09.2023