Vinprovning i Västerås: Viner av pinot noir.

Den 30 mars kommer folk o folk till Västerås för en härlig vinprovning av viner gjorda på den ädla druvan pinot noir. Boka din plats här nedan.

Pinot Noir-skylt på vinodling.

Druvan pinot noir ligger bakom några av världens främsta röda viner. Om vi går tillbaka ett halvt sekel så ståtade Bourgogne mer eller mindre ensamma på tronen. Idag finns det viner av världsklass både från andra områden och andra länder.

Det är en kräsen druva vad det gäller förutsättningarna på vingården och innebär en stor utmaning för vinmakaren. Viner av pinot noir tenderar därför att ha ett högt pris jämfört med andra druvsorter. Provningen kommer att ledas av vinexperten Mats Claësson från folk o folk.

- NÄR? Torsdagen den 30 mars 2023 kl. 18.30.

- VAR? Stadhusrestaurangen i Västerås, Fiskartorget 2.

- HUR? Boka plats till provningen här. >>

- PRIS? 550 kronor/person.

Vi kommer att prova sju utvalda viner och evenemanget kostar 550 kr per person och då ingår även en varmrätt med vin därtill: Denna kväll kommer vi att servera två av Jimmys berömda smörrebröd (väl tilltagna så man blir mätt).

Välkommen!


Följande viner kommer att serveras:

Wongraven Champagne Brut

399,00 kr

431,00 kr


Wongraven Champagne Brut har en nyanserad och inbjudande doft med blommiga inslag och toner av hallon, röda vinbär samt kex. Smaken är torr, frisk, komplex, krämig och har en lång och nyanserad eftersmak. Wongraven Champagne Brut är en torr Champagne, gjord uteslutande på Pinot Noir från byn Les Riceys i departmentet Aube i Champagne som är ett av de sydligaste i regionen.

Robert Weil Junior Spätburgunder Unique

139,00 kr


I Tyskland kallas druvan pinot noir för spätburgunder. Robert Weil Junior Spätburgunder Unique har en finstämd doft med inslag av röda plommon, skogshallon samt en fläkt av blommor och kryddor. Smaken är mjuk med fräsch syra och fina toner av skogshallon, röda vinbär samt ett stråk av körsbär och kryddor.

Villa Wolf Pinot Noir

129,00 kr

141,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir har en vackert rödblå färg. I doften känns toner av jordgubbar, mörka körsbär samt en viss kryddighet. Smaken är bärig med inslag av jordgubbar, skogshallon och fräsch syra samt en lätt jordig rökighet. Finns även på halvflaska.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

169,00 kr


En mjuk och fruktig pinot noir som för sig elegant och världsvant tillsammans både med den grillade fisken som serveras med stekt svamp och rödvinssmör samt till det ljusa köttet som kyckling, kalkon och fläskkött. Om man undviker kött så är den även kompis med grillad svamp, majs, lök och rotfrukter.

Gustave Lorentz Pinot Noir Evidence, ekologiskt

199,00 kr


Pinot Noir Evidence från Gustave Lorentz har en medelstor och angenäm doft med inslag av hallon, körsbär och integrerade toner från ekfaten. Smaken har en fint balanserade syra, en trevlig kryddighet och frukt som samsas med fatkaratären genom hela eftersmaken.

Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir

229,00 kr

249,00 kr


I vinet Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir hittar du en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, apelsin och skogshallon samt en fläkt av kryddnejlika och kanel. Vinet har fräsch syra och en balanserad smak av röda körsbär, mörka bär, apelsin och kanel.

Vi kommer även att prova ett läckert vin från Oregon:

  • Nr 3992, Erath Pinot Noir 2019, 199,00 kr.

15.03.2023