Vinprovning online: Druvsorter man sällan provar.

Välkommen på digitala vinprovning den 17/2. Vi provar två roliga, men lite mer okända druvsorter – portugisiska loureiro och den sicilianska druvan nocera. 

Aveleda Loureiro och Planeta Nocera på köksbänk

Ibland är det roligt att prova viner från lite mer okända druvsorter. Under den här digitala provningen kommer vi upptäcka två lite mer udda, men fantastisk roliga druvsorter, loureiro och nocera. Välkommen på digital provning den 17/2 2022, klockan 18:00.

Missade du provningstillfället? Här kan du se hela provningen i efterhand >>

Loureiro är en grön druva som har sitt ursprung i norra delen av Vinho Verde området i Portugal. Den är av hög kvalitet och ger aromatiska och fräscha viner. Vi tror att den har potential att bli lika framgångsrik som alvarinho.

Nocera är en druvsort som har sitt ursprung i Sicilien. Det är en anrik druva som var den dominerade i Marmertinum vinerna som hyllades av romarna redan under 200-talet före Kristus. Idag för den en mer tynande tillvaro och det finns drygt 30 hektar kvar. Men kanske är det på väg en ny renässans då Planeta med den första årgången 2015 producerade en ren Nocera. Planetas vinmakare Patricia Tóth hyllar druvans kvalitet och tror att den kommer få en viktig roll på ön i framtiden.

När: Torsdagen den 17 februari 2022, klockan 18.00 - helt kostnadsfritt

Var: Provningen äger rum online.

Hur: Anmäl dig här. När du anmält dig får du tillgång till en länk som du klickar på vid provningens start.

Vinerna finns i Systembolagets beställningssortiment, så det gäller att vara ute i god tid med beställningen. Provningen leds av vår egen dryckesexpert Mats Claësson som är en av Sveriges mest erfarna provningsledare.

En provning är normalt mellan 40-60 minuter lång.

Vi kommer att prova följande viner:

Aveleda Loureiro

119,00 kr


Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.

Planeta Nocera

209,00 kr


Planeta Nocera har en mycket uttrycksfull och nyanserad doft med inslag av solmogna mörka bär, plommon, fikon, peppar, färska örter, och en elegant blommighet. Vinet är medelfylligt och fruktigt med en frisk syra med inslag av frukt, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus.

Vinprovning digitalt

Vinprovningar online.


Är du nyfiken på intressanta viner från olika producenter runtom i världen? Här hittar du våra onlineprovningar som du kan titta på när du har tid och möjlighet. 

Läs mer »