Vinprovning online: Framtidsvin med tilltugg

Välkommen på onlineprovning den 12/7 2022 där vi tillsammans provar ett vin där producenten Xavier Vignon använt nya innovativa metoder och tekniker för att parera klimatförändringarnas konsekvenser på vinodlingen.

Xavier Vignon och Arcane La Tempérence

Arcane La Tempérance tillhör Xavier Vignons vinserie Arcane - en ny generation exklusiva viner från södra Rhônedalen. Med Arcane-vinerna har producenten Xavier Vignon parerat förändringarna i klimatet genom nya innovativa metoder och tekniker. I Arcane Le Tempérance har han skapat ett multi-vintage vin som baseras på fyra årgångar och vinet har jäst och lagrats i 200 liters glasglober av borosilikatglas.

Tilltugg:

Hur ambiös du vill vara är upp till dig. Som tilltugg föreslår vi att du köper en god hårdost, gärna på mjölk från flera sorters djur och som är mellanlagrad. Mats rekommenderar den spanska osten Los Cameros som är gjord på mjölk både från ko, får och get.

Du kan även köpa stora björnbär och lägga dem i en liten plastpåse tillsammans med ett par centiliter av likören Chambord Black Raspberry (kan ersättas med hallonsaft) samt samma mängd rött vin och några blad färsk basilika. Förslut påsen så att alla bär badar i vätskan och förvara i kylen i helst ett dygn. En stund innan provningen skär du upp lagom stora munsbitar av osten och placerar ett björnbär på var ostbit. Spadet kan du spara till att senare använda i en sås eller som en marinad till fruktsallad.

Mats kommer även att ta fram recept på en skräddarsydd varmrätt som du kan servera till vinet efter provningen. Detta recept kommer att skickas ut till deltagarna innan provningen.

Om vinprovningen:

Se provningen här >>

Provningen leds av folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson.

Produkten finns i Systembolagets beställningssortiment, (räkna med 8 dagars leveranstid till Systembolaget).

Vinet vi kommer prova:

Xavier Vignon Cairanne

200,00 kr


Arcane La Tempérance har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.