Tema för denna provning skulle också kunna vara " I väntan på Bordeaux" för här kommer vi att prova bordeauxblandningar från hela världen samt naturligtvis Bordeaux.
Med en bordeauxblandning avser man röda viner där man blandar cabernet sauvignon med merlot och om man så önskar andra klassiska bordeauxdruvor som cabernet franc, malbec, petit verdot och carmenère. Att det är populära viner är det ingen tvekan om – cabernet sauvignon och merlot har plats ett och två vad det gäller världens mest odlade druvsorter.
• NÄR? Onsdagen den 19 mars kl 18.30.
• VAR? USINE, Södermalmsallén 36 i Stockholm.
• HUR? Boka plats till vinprovningen här. »
Provningen kommer att ledas av folk o folks egen dryckesexpert, Mats Claësson, och vi kommer att prova sju olika viner. Evenemanget kostar 650 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt och vin därtill.
Följande viner kommer att provas:
Stellenbosch Reserve Vanderstel
Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak.
Il Seggio
Il Seggio Poggio al Tesoro har en fruktig doft med inslag av blåbär, plommon, lakrits, kakao, mineral och kryddor. Smaken är medelfyllig med toner av röda bär och eleganta silkeslen, mjuk tanninstruktur. Elegant eftersmak.
Château de Rochemorin Rouge
Denna ståtliga magnumflaska bjuder på en komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, ceder, fat, tobak, kryddor och örter. Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.
Robert Mondavi Winery Napa Valley Cabernet Sauvignon
Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon har en intensiv doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, rostade fat, ceder och en fläkt av torkade örter. Smaken är rik och fruktig med mogna och behagliga tanniner. Vinet har en fin komplexitet med inslag av mörka bär, fat, torkade örter och choklad. Eftersmaken är lång och välbalanserad.
Château de Pez
Härlig Médoc av merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon och grenache. Fruktig doft med inslag av svarta vinbär, jordgubbar. körsbär, viol. tobak, lakrits och sandelträ. Smakrik fyllig och välbalanserad smak med elegant tanninstruktur.
Château Bois Cardon Médoc
Château Bois Cardon Médoc består av av 60% merlot och 40% cabernet sauvignon och har lagrats i sex månader på franska ekfat. Vinet har en angenäm doft av plommon, svarta vinbär, lakrikts och kryddor, och i den fruktiga smaken hittar du inslag av plommon, lakrits och fat.
Charmes de Kirwan
Karakteristisk doft av fat, vanilj och peppar som rundar av de naturligt fruktiga tonerna. Smaken är fyllig med inslag av svarta vinbär, muskot, plommon, kaffe, ceder och mörka körsbär. Smakfullt balanserat med mjuka, lena tanniner. Även som ungt vin erbjuder Kirwan en förvånansvärd, men förväntad komplexitet. Stor lagringspotential.
Att prova för egen hand:
Miau Reserva Cabernet Sauvignon
I glaset ett fruktigt och smakrikt vin med smak av svarta vinbär, färska örter, plommon och mörka körsbär samt fattoner. Serveras till rätter av lamm- eller nötkött, gärna grillat.
Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon
Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon är ett fruktigt vin med balanserad smak och rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, mörka körsbär, lavendel, kaffe, plommon och vanilj. Passar mycket bra till rätter av mörkt kött, lamm, nötkött, blåmögelostar och mörk choklad.
Reyneke Organic Cabernet Sauvignon Merlot
Smaken är rik och lager på lager av svarta frukter, körsbär, kryddor och lakrits utvecklas på gommen, vilket ger en njutbar och komplex upplevelse. Vinet är välbalanserat med en tydlig struktur, saftiga och söta tanniner, men med en torr och elegant avslutning.