Brunello di Montalcino - kraftfulla viner med stor lagringspotential.

Lär dig mer om det prestigefulla italienska ursprunget Brunello di Montalcino och få tips två två välgjorda och kraftfulla viner från appellationen.

Skylt med texten Brunello di Montalchino

Nu tittar vi lite närmare på ett av Italiens mest prestigefulla ursprung Brunello di Montalcino som ligger i Toscana. Vinerna från Brunello di Montalcino baseras på en klon av druvan sangiovese som kallas brunello eller sangiovese grosso. Brunello di Montalcino är kända för kraftfulla viner med fenomenal lagringspotential.

Som många andra appellationer i Italien så visar namnet vilken druva som används och var den odlas. I det här fallet  druvan brunello från kommunen Montalcino. Brunello är det lokala namnet på en specifik klon av sangiovese, som också benämns sangiovese grosso. Till skillnad mot många andra ursprung i Toscana så måste man här använda druvan till 100%.

Orten Montalcino ligger i ett vackert landskap 112 km söder om Florens. Jämfört med de olika områdena för Chianti som ovanför är Montalcino varmare och torrare. Dock blir nätterna svala av de havsvindar som kommer från sydväst. Generellt är vinerna från Montalcino mer kraftfulla och strukturerade än de andra vinerna i Toscana som är baserade på sangiovese.

Skillnader i norra och södra Montalcino

I den norra delen av kommunen ligger vingårdarna på en högre altitud, som mest upp till 500 meter över havet och jordmånen är Galestro som är en stenig, skifferrik lerjord. En jordmån man för övrigt hittar i många av Toscanas finaste ursprung.

Den södra delen av Montalcino är varmare och här är jordmånen mer dominerade av lera. Dessa förutsättningar gör vinerna härifrån rikare och mer fruktiga i stilen. Många producenter blandar druvor från den södra och norra delen för att få mer komplexitet och balans i sina viner.

Tradition av lång fatlagring

Brunello di Montalcino fick ursprungsbeteckningen DOC 1960 och vinet skulle enligt reglerna lagras 5-6 år i träfat. Samma regler för lagring följde även med när vinet var en av de första att få den nya högre ursprungsbeteckningen DOCG år 1980. Dock sänktes kravet på fatlagring 1990 till tre år och sedan igen 1998 till två år. Det har blivit mer och mer vanligt med barriquer (225 liters fat), men många producenter håller fast vid de traditionella större faten.

Lagring av vin i Montalcino

Viner med lång lagringspotential

Brunello di Montalcino är kända för att ha utmärkt lagringspotential. Det har både kraften och intensitet samt ganska stadiga tanniner som gör att de kan lagras och utvecklas under lång tid. Köp gärna mer än två flaskor, så att du kan följa utvecklingen under åren. På det sättet inser du också när du själv tycker att denna vintyp är optimalt mogen. 

Mat till Brunello di Montalcino 

Eftersom vinerna är kraftfulla och med stadiga tanniner bör du beakta detta vid val av maträtter.

Du bör undvika sötma och kryddhetta i maten utan istället möta vinet med en kombination av feta, syrliga och salta komponenter.

Eftersom vinerna är smakrika går det utmärkt med rött kött, och till och med kraftigt viltkött. Även olika typer av charkuterier och ostar är ett trevligt sällskap där fetman och sältan har en avrundande effekt på vinet.

En kraftfull Brunello från Greppone Mazzi

Egendomen Greppone Mazzi ligger öster om den högt belägna staden Montalcino. Greppi betyder ojämna sluttningar och beskriver väl områdets topografi. På egendomen ståtar ett vackert hus från sjuttonhundratalet och totalt förfogar man över 120 hektar vingårdar med varierande altitud.

Fina viner vill ha fin mat så servera gärna lite finare styckningsdetaljer från rött kött. Varför inte servera en dovhjortsfilé med rödvinsås som är smaksatt med en skvätt högklassig balsamico. Servera med en potatis- och pecorinokrokett och smörstekta trattkantareller.

Ruffino Greppone Mazzi Brunello di Montalcino DOCG

599,00 kr


Ruffino Greppone Mazzi har en stor tät doft av mörka torkade körsbär , multna höstlöv, fat, tobak, nougat och kanel. Vinet är smakrikt med stadiga tanniner och fin smaklängd där man finner både röda och mörka frukter, tobak, kanel, fat och och torkade körsbär.