Rheingau bjuder på högklassig riesling och pinot noir.

Rheingau är ett av Tysklands mest kända vinområden och här finner man fantastiska rieslingviner i alla söthetsgrader och pinot noir i absolut världsklass.

Vinregionen Rheingau.

Rhen är Västeuropas största flod och rinner genom Tyskland främst i en nordlig riktning, men på grund av Taunusbergen vid 50 grader nordlig latitud går den rakt västerut i cirka 30 kilometer.

Rheingau ligger norr om floden och vingårdarna får därför ett gynnsamt söderläge. Det finns 3.211 hektar vinodlingar där 86 procent är gröna druvor och 14 procent blå. Riesling är helt dominerande med 2.500 hektar och det finns totalt 98 hektar av weissburgunder (pinot blanc) och grauburgunder (pinot gris). Vad det gäller de blå druvorna är det helt och hållet spätburgunder, det vill säga pinot noir. Det är ingen tvekan om att några av världens bästa viner av både riesling och pinot noir produceras i Rheingau.

Födelseplatsen för druvan riesling

Någon gång under 1300-talet, på en sluttning i det tyska vinområdet Rheingau, växte två knotiga vinstockar tätt tillsammans. De stod stadigt med rötter som gick långt ner i marken för att nå näring och vatten i den karga och jorden. De sög åt sig det livsgivande solljuset som reflekterades i den vindlande floden Rhen. Den ena rankan bar på höstens gröna druvor av sorten gouais blanc medan den andra var av okänt ursprung. De två delade både vardagen och livets umbäranden och en försommar uppstod ljuv musik. Frukten av deras kärlek blev druvsorten Riesling.

Men om vi skall vara ärliga har nog inte vinrankor den minsta känsla för romantik. Det europeiska vinrankesläktet Vitis Vinifiera som används till nästan allt vin är självpollinerande och behöver sålunda varken bin eller en partner för att befrukta sig. När det sker spontana korsbefruktningar i naturen är det dock en förutsättning att de olika druvsorterna växer tätt tillsammans. Riesling är en druvsort som finns i många länder men Tyskland är klart dominerande med mer än en tredjedel av den globala arealen.

Rheingau ett populärt turistmål

Rheingau är en mycket populär destination för turister och vinälskare. Här finner man gamla kloster och slott inbäddade bland de grönskande vinodlingarna och det vackra landskapet. Rheingauer Riesling Route, som är 12 mil lång, går igenom pittoreska vinbyar och historiska platser. Förutom möjligheten att på plats avnjuta områdets fantastiska viner finns vi även här en attraktiv och smakfull gastronomi.

Fina viner från Rheingau:

Georg Breuer Riesling Sauvage

149,00 kr


Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

209,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken

279,00 kr


Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken har en nyanserad och intensiv doft som för tankarna till nektarin, melon, blommor, citrus, blött skiffertak och en fläkt av cykelverkstad. Smaken är torr och frisk med fin balans och intensitet. I den nyanserade eftersmaken hittar man både nektarin, melon, citrus, mineral och en liten spets av citruszest.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

261,00 kr


Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Ett vin vars sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

599,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.

26.02.2024