Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux


101,00 kr

Systembolaget nr:

5404101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux har en angenäm doft med inslag av gula stenfrukter, persika, mogen citron och brioche. Smaken är torr och frisk med behagliga bubblor och trevlig fruktighet. I eftersmaken finner man både gula stenfrukter, nektarin, mineral och brioche.

Produktion

Denna andra jäsning genomförs i flaskan enligt den traditionella metoden och vinet får vila med jästfällningen mer än 11 månader

Passar till

Utmärkt som sällskapsdryck eller till det dukade bordet. Väljs med fördel till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker. Det får gärna finnas lite syrlighet i tillagningen eller i tillbehören.

Label: SkaldjurFiskVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Crémant är i Frankrike en beteckning för mousserande viner framställt enligt den traditionella metoden, det vill säga den andra jäsningen på flaskan. Det finns idag följande Crémantviner i Frankrike, Crèmant d´Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die och från följande områden, Bordeaux, Jura, Savoie, Limoux, och Loire. Det vill säga 8 olika områden. De största är utan tvekan de från Alsace och Bourgogne. Områdena har med få undantag likvärdiga regler vad det gäller skörd, tillverkning och lagring på jästfällningen. De som skiljer mest är tillåtna druvsorter. Crèmant de Bordeaux står för 8% av den totala crémant försäljningen.Château Haut-Mouleyre är en egendom som är belägen i kommunen Escoussans som ligger Entre deux Mers. Bäcken Mouleyre som rinner genom egendomen har gett slottets dess namn. Man producerar vin under ursprungsbeteckningarna Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Crèmant de Bordeaux samt Cadillac.Vingårdarna som har kalkrika lerjordar uppgår till 43 hektar och medelåldern på stockarna är 20 år.


13 poäng (+)Ganska generös doft av gula plommon, päronglass och vanilj. Ren, lite småfet kropp med bra syra och trevlig mousse.

- Munskänkarna-Vintesten, januari 2022


Nr 2 Silvermedalj - flaska mousserande viner

Det bubblar i Bordeaux! Här här ett fint exemplar med gott om fräschör och pigga toner av gröna äpplen, rökig mineral och upplyftande syror. Görs på druvorna semillon och merlot.

- Din Vinguide/Topplistor, februari 2023

Produkttyp

Mousserande vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

11,5 %

Systembolaget nr

5404101

Volym

750 ml

Varumärke

Grand Chais de France

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Bordeaux - Bordeaux Crémant

Sockerhalt

11 g/liter

Druva

Merlot, Semillon

Lagring

Vinner inte nämnbart på lagring, men kan sparas ett år utan några problem.