Mindre socker
Albia Rosé

Albia Rosé

Italien


129,00 kr

Systembolaget nr:

224801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Albia Rosé har en medelstor och både bärig och blommig doft i en charmerande och påfallande elegant stil. Smaken är lätt, lent texturerad och frisk med en utsökt fruktighet som drar åt röda bär, helt torr och med en angenämt fruktig och elegant eftersmak.

Produktion

Direkt efter skörd avstjälkas Sangiovese och Merlotdruvor, de krossas lätt och skalen får sedan vid låg temperatur ligga och laka ur doft- och smakämnen samt lite färg i druvmusten. Den vackert blekrosa musten jäses sedan svalt vid 12-16 grader i ståltankar under tre veckors tid, varefter vinet dras över i rena tankar för att lagras under tre månader.

Passar till

I Sverige dricker vi nästan allt rosévin på sommaren, men rosé kan man dricka året om. Det är ett utmärkt aperitifvin, men det passar också bra som sällskapsdryck till lite charkuterier och ostar, men även till lagade maträtter. Lite lättare rätter av både vit och röd fisk passar bra, liksom till kokta eller halstrade skaldjur. Det är en klassisk stil till lättare fisk- och skaldjurssoppor, gärna med inslag av tomat eller saffran, och passar även till sallader och grönsaksrätter.

FiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Man kan tro att en producent som skriver 1141 som sitt grundande år skulle vara fast förankrad i sin historia, men för anrika Ricasoli är utveckling och innovation två av de viktigaste ledorden, tillsammans med hög kvalitet såklart. Allt började med att familjen Ricasoli övertog Castello di Brolio i byn Gaiole i Chianti för snart 900 år sedan och vinet blev en viktig del i det övriga jordbruket. Genom historien har Ricasoli haft en betydande roll i utvecklingen av Chianti, men det stora kvalitetslyftet har kommit sedan Francesco Ricasoli tog över ansvaret 1994 och nu i 32:a rakt nedstigande led från grundaren driver familjeföretaget. Idag hör man till de ledande vinfirmorna i Italien och med 250 hektar vingård i främst Chianti och Chianti Classico har man ett brett utbud av både klassiska och mer innovativa viner. Ricasolis hållbarhetsarbete står alltid i första rummet och de innehar EQUALITAS hållbarhetscertifiering.

Produkttyp

Rosévin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Systembolaget nr

224801

Volym

0,75 l

Varumärke

Ricasoli

Förslutning

Agglomeratkork

Druva

Merlot, Sangiovese

Lagring

Vinner inte nämnbart på lagring, men kan sparas något år om man så önskar.