Mindre socker
Planeta Eruzione 1614 Rosso

Årgång:

2020

Planeta Eruzione 1614 Rosso

Italien


289,00 kr

Systembolaget nr:

7204501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Planeta Eruzione 1614 Rosso har en doft med inslag av koncentrerade röda frukter, lätt rökiga toner, rosor, orientaliska kryddor och bivax. Smaken är medelfyllig med inslag av röda frukter, rosor, kryddor och vulkanisk mineralitet. Det har en ganska hög syra och mjuka behagliga tanniner. Vinet är balanserat och härligt elegant.

Produktion

Druvorna kommer från 3 vingårdar : Pietramarina (510 m ö.h),Sciaranuova (850 m ö.h), och Feudo di Mezzo (605 m ö.h) som alla ligger i sluttningar till vulkanen Etna. Jordmånen är av vulkanisk härkomst och mycket rik på mineraler. Efter ankomst till vinanläggningen Feudo di Mezzo selekteras druvorna, avstjälkas och krossas innan de jäser vid 25°C med en skalkontakt på 21 dagar. Vinet lagras i ekfat under 12 månader. Namnet kommer från år 1614 då vulkanen fick ett kraftigt utbrott som varade i hela 10 år. Druvan Nerello Mascalese är en druvsort med ursprung i Etnaområdet.

Passar till

Att avnjuta till utvalda pastarätter, lätta och medelkraftiga kötträtter. Det får gärna finnas lite krämiga och feta komponenter i tillbehör eller tillagningen. Varför inte krämig oxfilépasta med portabellosvamp.

FiskNötköttVegetariskt

Kul att veta

Den svarta lavajorden nedanför vulkanen Etna på Sicilien ger vinerna härifrån en mycket speciell karaktär med unika mineraltoner. Det var på 1990-talet som de lokala producenterna började experimentera med att ta fram finare kvalitetsviner från området runt Etna. Planeta var en av pionjärerna i den satsningen. Förutsättningarna för vinodling här är utmanande med väldiga temperaturskillnader och väderväxlingar.Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planera byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

7204501

Volym

750 ml

Varumärke

Azienda Agricola Planeta

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Sicily - Sicily

Sockerhalt

2,9 g/liter

Druva

Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio

Lagring

Utmärkt att dricka idag och kan även lagras 2-3 år om man så önskar.