Mindre socker
Planeta Plumbago Nero d'Avola

Årgång:

2021

Planeta Plumbago Nero d'Avola

Italien


179,00 kr

Systembolaget nr:

7180001

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Planeta Plumbago Nero d'Avola har en doft som drar åt blå plommon, bigarråer och kakao. Rund och generös med nero d'avolas mogna, lätt solbrända frukt, bra syrabalans och ganska snälla tanniner för att vara italienare.

Produktion

Druvorna som avstjälkas och pressas jäser i rostfria ståltankar med en skalkontakt på 14 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen överförs vinet till ekfat där de lagras under 10 månader.Plumbago är en växt som på svenska kallas blyört, inte pga sitt gift utan för den blygråa saft som sipprar fram om man bryter stammen. Annars är blomman vackert purpur-färgad (som vinetiketten) och växer vilt i stora mängder nere vid sjön Arancio i sydvästra hörnet av Sicilien där Ulmo, vingården, ligger. Detta är en av familjen Planetas äldsta vingårdar och en av sex olika anläggningar som amn har på ön. Här i närheten har Planeta även ett gästhus där man kan bo, äta och bada. Ca tre km från sydkusten bara, gå in på deras hemsida och titta på "Foresteria".

Passar till

Till lätta och medelkraftiga kötträtter, men även till vegetarisk mat och pasta. Varför inte en vegetarisk lasagne med getost.

LammNötköttPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planera byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

7180001

Volym

750 ml

Varumärke

Azienda Agricola Planeta

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Sicily - Sicily

Sockerhalt

3,9 g/liter

Druva

Nero d'Avola

Lagring

Utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under ett par år.