HM Borges Malmsey 15 Years Old

HM Borges Malmsey 15 Years Old

Spanien


399,00 kr

Systembolaget nr:

9780101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

HM Borges Malmsey 15 Years Old har en medelstor doft med fina inslag av torkad frukt, nötter, nougat, vanilj, ljust muscovadosocker, kanel och en fläkt av kanderad apelsin. Smaken är söt som snyggt balanseras upp av en hög syra. Vinet har en bra balans och nyansrikedom och i smaken finner man fina toner av torkad frukt, choklad, fat, nötter, ljust muscovadosocker, knäck och vanilj.

Produktion

Malmsey är det brittiska namnet på druvan Malvasia. Det används endast för fortifierade viner och det används för två malvasia-druvor som används till att göra starkvinet Madeira. de två är malvasia branca de são jorge och malvasia di lipari. Druvorna kommer från vingårdar nära havet med en vulkanisk jordmån med lerig struktur. Det gröna druvorna jäser under temperaturkontroll utan skal. Vinet förstärks med neutral vinsprit (96%)och lagras sedan i 650 liter stora ekfat (fransk och amerikansk ek). Detta vin består av flera olika årgångar, men blandningen har en genomsnittsålder på minst 15 år.

Passar till

Utmärkt gott att dricka som det är eller till desserter eller bakverk där det gärna får ingå torkade frukter, nötter eller choklad. Serveras vid en temperatur av cirka 16 grader.

Label: OstDesserter

Kul att veta

360 flaskor lanseras som en exklusiv tillfällig lansering med start klockan 10.00 den 25/8.Företaget H M Borges betraktas som en av de ledande producenterna av Madeira. Bolaget förvärvar druvor genom ett strikt urval från lokala producenter med vilka företaget har en mycket lång relation. Druvorna plockas från olika platser på Madeira, särskilt från Estreito de Câmara de Lobos och från norra Madeira. Företaget grundades 1877 av Henrique Menezes Borges som efter att ha importerat livsmedel till Madeira använde vinsten från detta till att köpa in äldre viner. När han till slut hade en större mängd av dessa viner startade han sin partidista, att köpa in vin från de små lokala producenterna för att kvalitetssäkra och sälja vidare till de större husen. Man började buteljera egna viner 1922 under namnet H.M Borges och företaget har växt betydligt genom både uppköp, sammanslagningar och giftermål. I dag drivs företaget av den fjärde generationen och är beläget i Funchal. Man har faktiskt bara haft 2 vinmakare sedan 1940, först Jorges Borges och den nuvarande Ivo Couto.

Produkttyp

Starkvin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

19 %

Systembolaget nr

9780101

Volym

750 ml

Varumärke

JH Goncalves

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Sockerhalt

117,3 g/liter

Lagring

Är ett vin som kan lagras under många år, det har även förmågan att behålla sin karaktär under många veckor även när den är öppnad.