Mustig Coq au vin med krämigt potatismos. | folk o folk

Mustig Coq au vin med krämigt potatismos.

Det finns ett par klassiker som man ska ha lagat sig igenom även om man bara är det minsta matlagningsintresserad, kan jag tycka. Som Boeuf bourguignon eller Coq au vin. Och idag ska vi prata om den senare.

Coq au vin med Chill Out Smooth and soft

Jag kan inte rå för det, men jag känner mig nästan lite som Julia Child när jag tar mig an de här klassiska rätterna. I de recepten finns det egentligen inte något utrymme för att experimentera och förbättra, då rätterna har lagats så många gånger att man inte kan hitta på något nytt att tillföra. Men, jag har så otroligt svårt att följa ett recept till punkt och pricka. Så jag gjorde min egen variant ändå. Kanske har jag hädat, men det här blev rysligt gott! Istället för det klassiska fläsket som ska vara i så tillsatte jag mängder av kryddig ölkorv. Jisses amalia va gott det blev!

Chill Out Smooth & Soft
Art.Nr: 6873 — 209,00 kr
Rött vin

Chill Out Smooth & Soft

Systembolagsnummer: 6873

Till min Coq au vin passar det med ett glas Chill Out Smooth & Soft finfint. Ett vin med medelstor och mycket bärig doft med kryddig och generös smak av vinbär, svartpeppar och örter.

 

Coq au vin (4 portioner)

Ingredienser:

1000 g kycklingdelar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 kryddstarka ölkorvar
200 g små champinjoner
Smör att steka i
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 msk grönsakspuljongpulver
3 lagerblad
2 morötter
1 tsk maizena + vatten
Färsk timjan
Salt och peppar

Så gör du:

Bryn kycklingdelarna i smör. Lägg åt sidan.

Skala lök och vitlök och skiva tunt. Stek på medelvärme tills den blir mjuk.

Slanta ölkorven och låt den stekas tillsammans med löken. 

Stek svampen i en torr panna och när den släppt all vätska så fortsätter du steka den gyllene i smör.

Lägg kyckling, lök, vitlök och korv i en gryta medan svampen steks klart.

Slå på rödvin, vatten, kycklingfond och grönsakspulver. Lägg i lagerblad och morötter skurna i slantar eller stavar.

Låt allt koka under lock i cirka 20 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt.

Red av med lite maizena utspätt i vatten. Lägg i de stekta champinjonerna.

Finhacka färsk timjan och blanda i tillsammans med salt och peppar.

 

Krämigt potatismos med örter (4 portioner)

Ingredienser:

1,2 kg potatis
100 g smör
Ca 1 1/2 dl mjölk
Salt
Färska örter (efter egen smak)

Så gör du:

Skala och dela potatisen i bitar. Koka i ca 10-15 minuter tills de mjuknat.

Slå av vattnet och och låt potatisen ånga av ett par minuter. Mosa potatisen med en potatisstöt.

Tillsätt smör och mjölk i omgångar tills du fått en lagom krämig konsistens. Smaka av med salt och finhackade färska örter.

Servera kycklinggrytan tillsammans med det krämiga potatismoset och ett glas vin. Låt fredagsmyset börja!

 

Kategori

Relaterat Innehåll