3 viner från banbrytande vinmakare i nya världen.

Det kan kännas hopplöst att hitta rätt i vindjungeln. Hemligheten är att ha en vägledare som för dig till guldkornen. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.

Dolda vinpärlor från nya världen

Denna gång har Mats vaskat fram två välgjorda chardonnayviner från Oregon och Kalifornien, samt en smäcker grenache/cinsault blandning från Barossa Valley i Australien. Det finns bara några fåtal flaskor kvar av vinerna.

Välskräddad Kalifornisk chardonnay från Sandhi Wines

Vingården La Rinconada planterades 1997 och är belägen precis väster om vingården Sanford & Benedict i Santa Rita Hills. Här är klimatet svalt och jordmånen rik på lera och förutsättningen för att odla chardonnay och pinot noir är perfekt.

Jäsningen genomfördes enbart med hjälp av den naturliga jästen i 500 liter stora, franska ekfat. Efter avslutad jäsning fick vinet vila under 10 månader i neutrala, franska, 500 liter stora ekfat och under 6 månader i rostfria ståltankar.

Sandhi är ett ord från sanskrit som betyder samarbete. Det syftar både på samarbetet egendomen har med de odlare som levererar en del av druvorna och det succéartade samspelet mellan vinmakaren Sashi Moorman och sommelieren Rajat Parr. Moorman med sin passion för perfekta vingårdslägen och Parr med sin gedigna bakgrund som sommelier och en provningserfarenhet som rymmer all världens viner. De har sitt säte i Santa Rita Hills i Santa Barbara County i Kalifornien. Parr och Moorman driver också varumärket Domaine de la Côte i Santa Rita Hills.

Stilfullt och mycket högklassigt vin från Oregon

Summum är latin för ”det yttersta”. Från ynka 14 rader vinrankor i hjärtat av vingården Seven Springs som ligger i Eola-Amity Hills kommer de dyrbara, men ack så goda dropparna.

I glaset en elegant och finessrik doft med en kombination av ek och mjuka, blommiga toner av jasmin, smörblomma och underliggande toner av äpple och solmogen citrus. Nyanserat, fruktigt och smakrikt vin med fin fräschör och välbalanserad fatkaraktär, inslag av mineral, citrus, gula äpplen och en fin krämig ton. Lång, nyanserad eftersmak.

Druvorna är skördade för hand, spontanjästa och sedan lagrade 12 månader på jästfällningen i de finaste 500-litersfaten från Franz Stockinger, den kanske främste tunnbindaren av dem alla.

Även i detta vin är Sashi Moorman och Rajat Parr inblandade då de 2014 tog över egendomen Evening Land Vineyards i Oregon. Två av USA:s mest välkända vinprofiler blev snabbt kultförklarade för sina Bourgogneinspirerade viner från fantastiska vingårdslägen. Odlingen är helt biodynamisk och sker utan bevattning vilket tvingar rankornas rötter att söka sig djupt ner i den vulkaniska och järnrika jorden. De svala vindarna som drar in från Stilla havet på eftermiddagen mildrar hettan och gör att druvorna mognar långsamt.

Spännande vin från Barossa Valley

Det går inte att prata om det moderna Barossa utan att nämna Spinifex. När Pete Schell och Magali Gely grundade sitt vineri 2001 var de banbrytande i sitt vis att göra viner. Tvärt emot rådande trender om sökandet efter "optimal mognad", intensiv extraktion och stort användandet av nya barriquer började de göra Barossa-viner med de tekniker de lärt sig under sina sex år då de arbetat i Provence, Languedoc, Bordeaux och Bourgogne.

Papillon är en blend av cinsault och grenache, och i årgång 2021 är proportionerna 86 procent grenache och 14 procent cinsault. Cinsault-druvorna hämtas från två vingårdar, där den ena ligger på en röd lergrund i Ebenezer som planterades år 1910 och den andra på sandjordar i Bethany som är planterade med 40-åriga rankor. Grenachen kommer från en vingård med fristående bush vines i Vine Vale planterad redan år 1890.

50% av andelen grenache jästes som hela klasar, medan hela andelen cinsault avstjälkades och jästes inledningsvis som hela druvor. Alkoholjäsningen utfördes i en kombination av rostfria ståltankar och betongkar med enbart den naturligt förekommande jästen, och nedtryckningen av skalmassan gjordes manuellt och varsamt för att förhindra extraktion av aggressiva tanniner och bitterämnen.

De olika druvsorterna lagrades separat i en mix av stål, betong och neutrala ekfat i 5 månader innan slutlig blend. Vinet fick därefter harmonisera i ståltank innan buteljeringen gjordes utan filtrering.

10.11.2025

Dolda vinpärlor från RhônedalenMinnesvärda viner från Rhônedalen.

Denna gång har Mats botaniserat bland vinerna från Rhônedalen och plockat ut tre minnesvärda smakupplevelser, där det bara finns några fåtal flaskor kvar.

Läs mer
Dolda vinpärlor från Rioja och TeneriffaRöda viner från Kanarieöarna och Rioja.

Det kan kännas hopplöst att hitta rätt i vindjungeln. Hemligheten är att ha en ciceron som hjälper dig att hitta klenoder som både överraskar och imponerar. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.

Läs mer
Damilano Barolo CannubiDolda vinpärlor från förstklassiga vingårdar i Barolo, Piemonte.

Systembolagets beställningssortiment är en djup och rik källa att ösa ur, men det gäller att hitta de riktiga guldklimparna i stället för kattguldet eller rent av gråstenarna. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.

Läs mer
Sherry och AperaSherry och Apera - 3 dolda vinpärlor från Jerez och Barossa Valley

Den här gången blir det en hyllning till Jerez i sydvästra Spanien. Här hittar vi underbar sherry som verkligen förtjänar mycket större uppmärksamhet, men jag har också tagit med en Apera. Det vill säga ett sherryinspirerat vin från Australien.

Läs mer