Månadens Mats: Prisvärt rödvin från spansk pionjär.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut ett vin som får hans kräsna smaklökar att vakna till. Denna gång har han valt ett vin som är baserat på den spännande druvan mencia från en av Spaniens svalaste regioner.

Matilda Nieves Mencia, Månadens Mats i juli 2025.

Matilda Nieves Mencia är ett vin som finns i Systembolagets fasta sortiment från den 2 juni i år, och prislappen är mycket fördelaktig i relation till kvaliteten. Här får vi en fint sammansatt och nyanserad doft med färska skogshallon, björnbär, torkade hallon, plommon, lerkrus, granatäpple, lakrits samt en fläkt av vitpeppar. Smaken är medelfyllig med bra syra och flirtiga toner av skogshallon, slånbär, torkade örtkryddor, mörka plommon, blöt sten, lakrits samt ett stråk av muskot.

Vinet klarar sig väl på egen hand eller till en bit lagrad Manchego och charkuterier. Vid det dukade bordet trivs vinet väl till lätta och medelkraftiga anrättningar på kött eller fågel. Jag kan tänka mig en klassisk wallenbergare eller varför inte konfiterad kyckling med rostad kulpotatis, grillad grön sparris, ruccola, hyvlad parmesan samt smörad hönsbuljong smaksatt med citron?

Pionjär i vinområdet Ribeira Sacra

Bodegas Rectoral de Amandi grundades av Manolo Arnoyo år 1991 i Galicien, i vad som fem år senare skulle komma att bli ursprungsregionen Ribeira Sacra. Han hade arbetat med vinodling i regionen i många år innan detta men kunde nu äntligen producera vin för att sälja under egen etikett. När egendomens första appellationsvin buteljerades var det under rosa etikett, vilket inte sågs på med blida ögon i machokulturens Spanien. Idag har färgen nått acceptans och alla vinerier i regionen har rosa vägskyltar, vilket så klart kan vara en slump.

Rectoral de Amandi har idag drygt 140 hektar egna vingårdar och jobbar även nära lokala odlare för att säkerställa tillgång till frukt av hög kvalitet. Vingårdarna är huvudsakligen mycket branta och nästan omöjliga att bearbeta med maskiner. I princip allt vingårdsarbete görs därför för hand. Till det arbete som inte görs av människor använder man sig av får, vilka får ströva fritt i vingårdarna för att beta ogräs och tillföra naturligt gödsel.

Mencía odlas mest i nordvästra Spanien

Druvsorten mencía odlas nästan uteslutande i nordvästra Spanien, framför allt i Bierzo, Ribeira Sacra och Valdeorras. Druvan har sitt ursprung i Salamanca som ligger i Bierzo, men den har via pilgrimer spridits till Portugal. Den går under namnet jaén i Dão, och man kan även finna mindre odlingar i Lisboa och Beira Interior.

01.07.2025

Vinranka med spindelnät i Ribera del DueroRibera del Duero – viner med kraft och nyansrikedom.

Duero är floden som rinner igenom några av Spaniens kändaste vindistrikt. Lär dig mer om Ribera del Duero där några av världens bästa viner produceras.

Läs mer
Ett glas cava med en vingård i bakgrundenCava - Spaniens svar på Champagne.

De spanska mousserande vinerna Cava är populära över hela världen. Dryckesexperten Mats berättar om hur Cavan kom till, hur den tillverkas och vilka druvor som används. Du får också tips på god Cava i olika prisklasser som finns på Systembolaget.

Läs mer
Vinodling i Priorat, Spanien.Priorat gör några av Spaniens mest inspirerande rödviner.

Vinområdet Priorat i spanska Katalonien producerar mycket högklassiga röda viner med härlig kraft och koncentration. Här berättar vi mer om området, dess viner och historia.

Läs mer
Toro, vinregion i Spanien.Toro - allt annat än tjuriga viner.

I det spanska området Toro görs mörka, fylliga och smakrika röda viner. De görs nästan uteslutande på druvan tinta de toro som är en lokal klon av Tempranillo.

Läs mer