Cava - Spaniens svar på Champagne.

De spanska mousserande vinerna Cava är populära över hela världen. Dryckesexperten Mats berättar om hur Cavan kom till, hur den tillverkas och vilka druvor som används. Du får också tips på god Cava i olika prisklasser som finns på Systembolaget.

Ett glas cava med en vingård i bakgrunden

Hur tillverkas Cava?

Cava tillverkas genom den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Spaniens svar på champagne presenterades för första gången 1868 på en vintävling i Barcelona då tre  producenter presenterade mousserande vin på klassiska champagnedruvor.

Josep Raventós Fatjó reste till Champagne i slutet av 1800-talet för att studera tillverkningsmetoder. Han återvände till Katalonien och 1872 blev han den första som tillverkade Cava - ett flaskjäst vin på de spanska druvsorterna Parellada, Macabeo och Xarel-lo. Han var också först med att tillverka flaskjästa mousserande viner i större skala och 1872 brukar därför räknas som startåret för Cava.

Cava betyder källare.
Cava betyder källare.

Vad betyder Cava?

Ordet cava betyder helt enkelt källare och 1966 fastslogs det juridiskt att alla spanska mousserande viner som tillverkas enligt den traditionella metoden kunde använda beteckningen. Men när Spanien anslöt till EU krävdes det ett specifik geografiskt ursprung och detta löste spanjorerna genom att rätt och slätt ringa in alla områden där det fanns en Cavaproducent.

Så nu finns det godkända Cava-områden i hela 159 kommuner som ligger i 10 olika provinser (totalt 37 955 hektar). Det tillverkas bland annat Cava i Rioja, Navarra, Valencia och Zaragoza, men hela 90 procent av produktionen sker i Katalonien och Pénedésdistriktet.

Det dröjde ända till 1974 innan exporten av Cava var så betydande att den började registreras, men redan på 1980-talet hade cava blivit världens näst största ursprungsbeteckning för traditionellt tillverkat bubbel (Champagne störst).

År 2019 såldes det mer än någonsin; 249,5 miljoner flaskor och kring 66 procent av volymen exporterades. Vad det gäller de viktigaste exportländerna så är det Tyskland, Belgien och Storbritannien som tar pallplatserna, men lilla Sverige ligger på en hedrande sjunde plats med drygt 6,76 miljoner flaskor (2019).

Vilka druvor används till Cava?

För att få kalla ett vin för Cava måste det komma från ett godkänt ursprungsområde och göras på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, subirat parent (gröna) och garnacha, trepat, pinot noir och monastrell (blå).

Cava gjordes länge uteslutande på de spanska druvorna, men chardonnay och pinot noir, som är klassiska champagnedruvor, vinner mer och mer mark. Rent kvalitetsmässigt är xarel-lo den mest intressanta av de inhemska druvorna. Den har mest karaktär, ger fyllighet till cavan och har en mycket bra lagringspotential.

Spansk Cava till tapas.
En torr cava är exempelvis gott att servera med några goda tapas.

I övrigt måste vinet i Cava hålla en alkoholhalt inom spannet 10,8-12,8 volymprocent. Tillverkningen måste ske enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning under minst nio månader. Det finns dock även beteckningarna reserva och gran reserva och då måste vinerna ha lagrats under minst 15 månader respektive 30 månader.

Om vi tittar på produktionen 2019, som var drygt 249,5 miljoner flaskor, så stod vanlig Cava för 87,7% , Reserva för 10,7% och Gran reserva för 1,45%. Sedan 2014 finns även en vingårdsbetecknad cava; Cava del Paraje Calificado som 2019 stod för 0,01%.

Cava jämfört med andra mousserande viner

Försäljningen av mousserande viner har ökat kraftigt under ett antal år och naturligtvis rider cava på den kraftiga och varaktiga trenden. Men hur ser konkurrensen ut? 

  • Cava skeppade ut 249,5 miljoner flaskor 2019 och under samma period drog Champagne iväg 297,4 miljoner (lägsta sen finanskrisen 2009).

  • Länge var Prosecco den största utmanaren till Cava eftersom de till stor del slåss i samma prissegment. Här har också italienarna en ekonomisk fördel eftersom deras viner tillverkas enligt tankjäsningsmetoden, som innebär att den andra jäsningen sker i en sluten tank utan några som helst inslag av lagring. Det har varit en utmaning för cavaproducenterna att kommunicera den extra dimension som den traditionella tillverkningsmetoden ger till de mousserande vinerna.

  • Men mellan 2020 och 2021 hände någonting och Cava gick om Prosecco i popularitet i Sverige. I oktober 2023 står Proseccon för 18,5 procent av försäljningen av mousserande viner och Cava står för hela 32 procent. Även Crémant har tagit marknadsandelar från Proseccon.

Tips på god cava:

Pata Negra Cava Semi Seco

87,00 kr


Här är en Cava med en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, persika samt en fläkt av blommor och kex. Smaken i Pata Negra Cava Semi Seco har en trevlig fruktsötma där man finner toner av citron, nektarin, blommor samt ett stråk av mandarinskal och kex.

Pata Negra Cava Brut

85,00 kr


Pata Negra Cava Brut har en medelstor fräsch och fruktig doft med inslag av gröna äpplen, citron, örter, päron. Torr och fruktig smak smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.

Passar perfekt som apéritif eller till lätta fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i anrättningen.

Faustino Cava Brut Reserva

119,00 kr


Faustino Cava Brut Reserva har frisk doft med karaktär av gröna äpplen, solmogna krusbär samt mineraler och en lätt brödighet. Det mousserande vinet är torrt med en ungdomlig smak med frisk syra. Fruktiga inslag av äpple och grapefrukt samt rostat bröd. Cavan har fina bubblor och ett fräscht avslut.

Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut

90,00 kr


En torr och frisk cava med behagliga bubblor. Med en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd passar den utmärkt som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter med syrliga inslag.