Linnéas tapas till cavan!
Tapas är underbart att servera till minglet, eller om man vill ha en middag med många olika smaker!
Läs mer »De spanska mousserande vinerna Cava är populära över hela världen. Dryckesexperten Mats berättar om hur Cavan kom till, hur den tillverkas och vilka druvor som används. Du får också tips på god Cava i olika prisklasser som finns på Systembolaget.
Cava tillverkas genom den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Spaniens svar på champagne presenterades för första gången 1868 på en vintävling i Barcelona då tre producenter presenterade mousserande vin på klassiska champagnedruvor.
Josep Raventós Fatjó reste till Champagne i slutet av 1800-talet för att studera tillverkningsmetoder. Han återvände till Katalonien och 1872 blev han den första som tillverkade Cava - ett flaskjäst vin på de spanska druvsorterna Parellada, Macabeo och Xarel-lo. Han var också först med att tillverka flaskjästa mousserande viner i större skala och 1872 brukar därför räknas som startåret för Cava.
Ordet cava betyder helt enkelt källare och 1966 fastslogs det juridiskt att alla spanska mousserande viner som tillverkas enligt den traditionella metoden kunde använda beteckningen. Men när Spanien anslöt till EU krävdes det ett specifik geografiskt ursprung och detta löste spanjorerna genom att rätt och slätt ringa in alla områden där det fanns en Cavaproducent.
Så nu finns det godkända Cava-områden i hela 159 kommuner som ligger i 10 olika provinser (totalt 37 955 hektar). Det tillverkas bland annat Cava i Rioja, Navarra, Valencia och Zaragoza, men hela 90 procent av produktionen sker i Katalonien och Pénedésdistriktet.
Det dröjde ända till 1974 innan exporten av Cava var så betydande att den började registreras, men redan på 1980-talet hade cava blivit världens näst största ursprungsbeteckning för traditionellt tillverkat bubbel (Champagne störst).
År 2024 såldes det 218,1 miljoner flaskor av 200 cavaproducenter, och kring 64 procent av volymen exporterades. Vad det gäller de viktigaste exportländerna så är det Belgien, USA och Storbritannien som tar pallplatserna, men lilla Sverige ligger på en mycket hedrande fjärdeplats med drygt 12,35 miljoner flaskor.
För att få kalla ett vin för Cava måste det komma från ett godkänt ursprungsområde och göras på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, subirat parent (gröna) och garnacha, trepat, pinot noir och monastrell (blå).
Cava gjordes länge uteslutande på de spanska druvorna, men chardonnay och pinot noir, som är klassiska champagnedruvor, vinner mer och mer mark. Rent kvalitetsmässigt är xarel-lo den mest intressanta av de inhemska druvorna. Den har mest karaktär, ger fyllighet till cavan och har en mycket bra lagringspotential.
I övrigt måste vinet i Cava hålla en alkoholhalt inom spannet 10,8-12,8 volymprocent. Tillverkningen måste ske enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning under minst nio månader. Det finns dock även beteckningarna reserva och gran reserva och då måste vinerna ha lagrats under minst 15 månader respektive 30 månader.
Om vi tittar på produktionen 2024, som var drygt 218 miljoner flaskor, så stod vanlig Cava för 89,7% , Reserva för 8,1% och Gran reserva för 1,8%. Sedan 2014 finns även en vingårdsbetecknad cava: Cava del Paraje Calificado som stod för 0,01%.
Försäljningen av mousserande viner har ökat kraftigt under ett antal år och naturligtvis rider cava på den kraftiga och varaktiga trenden. Men hur ser konkurrensen ut?
Cava skeppade ut 218,1 miljoner flaskor 2024 och under samma period drog Champagne iväg 271,4 miljoner. Det gör Cava till den näst största ursprunget för mousserande viner tillverkade enligt den traditionella metoden.
Prosecco är den största utmanaren till Cava eftersom de till stor del slåss i samma prissegment. Här har också italienarna en ekonomisk fördel eftersom deras viner tillverkas enligt tankjäsningsmetoden, som innebär att den andra jäsningen sker i en sluten tank utan några som helst inslag av lagring. Det har varit en utmaning för cavaproducenterna att kommunicera den extra dimension som den traditionella tillverkningsmetoden ger till de mousserande vinerna. Prosecco producerar mer än 700 miljoner flaskor per år. Prosecco har varit mycket populärt även i Sverige, men de senaste åren har faktiskt Cava tagit tillbaka betydande marknadsandelar.
130,00 kr
Codorníu Ecologica Brut är ett friskt och välbalanserat vin med toner av gröna äpplen, lime, mineraler, viss blommighet och en hint av mandel.
139,00 kr
ett torrt vin med elegant och friskt med toner av tropiska frukter, som ananas, men även av citrus, grapefrukt och lime. Balanserat och krämigt avslut med elegant mousse.
89,00 kr
Pata Negra Cava Brut har en medelstor fräsch och fruktig doft med inslag av gröna äpplen, citron, örter, päron. Torr och fruktig smak smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.
Passar perfekt som apéritif eller till lätta fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i anrättningen.
94,00 kr
En torr och frisk cava med behagliga bubblor. Med en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd passar den utmärkt som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter med syrliga inslag.
Tapas är underbart att servera till minglet, eller om man vill ha en middag med många olika smaker!
Läs mer »Visste du att ordet tapas från början kommer av verbet tapar, som betyder täcka över. Man täckte över vinglasen med små fat, för att undvika flugor i vinet.
Läs mer »Hur gör man den godaste sangrian och vilket vin ska man använda? Här har vi samlat några enkla recept på sangria du kan blanda - bland annat vit sangria, rosésangria och sangria med cava.
Läs mer »