Mycket tid och kärlek läggs på julbord såväl i hem som på krogar. Se till att du kan njuta av all den goda maten på bästa sätt. Vi tipsar om hur.
Plocka inte för mycket i början (även om du är superhungrig), ät långsamt och spara plats till gottebordet. Och gör inte misstaget att blanda maten huller om buller - 7 turer påbjuder traditionen. Här listar vi turerna i rätt ordning.
Tur 1: Första turen är det sillar och kanske strömming som gäller. Njut av de goda smakerna tillsammans med knäckebröd och kokt potatis.
Tur 2: Nu är det dags för lax, den kan vara gravad, inkokt eller kallrökt. Andra turen bjuder också på skaldjur, ägghalvor och kanske fiskpaté.
Tur 3: Alla som älskar julskinka ser fram emot den tredje turen. Nu vankas det kallskuret, paté och kalla korvar. Kanske tillsammans med en klick rödbetssallad.
Tur 4: Den sista "matiga" turen bjuder på småvarmt i form av köttbullar, Janssons frestelse och prinskorvar.
Tur 5: Say cheese! För nu vankas det ostar.
Tur 6: Det är nu du börjar ångra om du ätit för mycket. Tur 6 är dessertturen med ris à la malta, fruktsallad och kanske en liten ostkaka om du har tur.
Tur 7: Gottebordet! behöver ingen närmare förklaring. Här är det bara att välja och vraka bland julens favoriter knäck, kola, marsipan och tryffel.
Med dessa sju turer vill vi önska alla läsare ett riktigt gott julbord!
Sverige
219 kr
Passar till många av julbordets rätter från sill till småvarmt. Extra god till sill och lagrade ostar samt till chokladpraliner från gottebordet.
Sverige
229 kr
Till O.P. Anderson Julaquavit används bland annat traditionell O.P. Anderson Original Aquavit som fått ligga på cognacsfat i flera år. Därefter kryddas akvaviten med sherry, cognac, kanelextrakt samt destillat av ekologiska pomeransskal.
Akvavitkryddningen förhöjer smakerna på sillen och den friska citrustonen är utmärkt till laxen. Inslagen av cognac och sherry lyfter smakerna i det varma på julbordet och till den lagrade osten. Kanelen, pomeransen och cognacen gör den god även till gottebordet. Utmärkt även att dricka för sig själv likt en cognac eller whisky.
Julsträrnor är tacksamma, vackra och enkla att dekorera vackert med! Här tipsar Blomsterfrämjandet och Stars of Europe om fyra vackra arrangemang.
Läs merVad ska man dricka till julmaten? Ett sätt att få till bra smakkombinationer är att välja en julsnaps. Här får du tips på tre julsnapsar som matchar julbordets smaker.
Läs merVår traditionella och vanligaste dryck till julmaten är julöl, julmust och kryddat brännvin. Men många föredrar att dricka vin till julbordet. Vi hjälper dig att hitta de rätta vinerna till julmaten.
Läs mer