Konjak – från en osjälvständig 3-åring till en mogen 30-åring

Konjak – från en osjälvständig 3-åring till en mogen 30-åring.

Konjak är ett av de mest förnäma druvdestillaten, men många vet inte hur de ska dricka och kombinera spritsorten och då kommer den inte till sin rätt. folk o folk har pratat med Oskar Johansson som är varumärkesambassadör för bland annat Grönstedts Cognac på Altia. Han brukar illustrera konjak som olika personligheter för att det ska bli lättare att förstå hur vi bäst kan umgås med de olika kategorierna inom drycken konjak.

Konjak

Konjak är en typ av brandy, det vill säga destillerat vin som lagrats minst två år på ekfat. Konjak är det mest prestigefyllda druvdestillatet och tillverkas i ett begränsat område kring staden Cognac i sydvästra Frankrike.

– Ovana konjaksdrickare jämför ibland drycken med whisky, men gör då ofta ett vanligt fel. De smakar den yngsta och billigaste konjaken, en VS, och jämför sedan med sin favoritwhisky. I många fall är den en betydligt dyrare, lagrad singel malt. Någonstans där stänger de dörren för konjak, säger Oskar Johansson, Brand Ambassador för Grönstedts Cognac.

Han menar att det är som att jämföra äpplen och päron och att det vore mer rättvist om man bedömde konjak och whisky från samma prisklass. En VS motsvarar då till exempel en billigare blended whisky som inte har lagrats.

– Då är det helt plötsligt ingen som skulle välja en whisky framför en konjak.

Dryckens olika åldrar och kategorier

Konjak består av olika kategorier där man utgår från spritsortens ålder.

Den yngsta kallas VS, vilket står för ”Very Superior” och är en standardkonjak. En VS innehåller en blandning på druvdestillat som har lagrats i minst två år på ekfat. Konjak är alltid en blend, det vill säga en blandning av olika årgångar och fat, så när man pratar om ålder innebär det oftast en snittålder Men man kan även prata om en konjaks ”tasting age”, det vill säga hur gammal smaken uppfattas. 

Att den enklaste konjaken har fått ett namn som Very Superior, som betyder ”mycket överlägsen” på svenska, beror på att den har satts i relation till annan brandy. Lägsta nivån på konjak håller en mycket högre klass än lägsta nivån inom brandy. Namnet kommer alltså av att konjaken är överlägsen sina destillatkusiner.

Den andra unga cognacen är VSOP – ”Very Superior Old Pale” och den är något äldre än den ovan nämnda, alltså är den ”old”. Och den är något blekare i färgen än de spritsorter som tillhör den äldre kategorin – den är ”pale”.  VSOP:n innehåller druvdestillat som lagras i minst fyra år.

VO, eller "Very Old", följer i stora drag samma regler som VSOP men har en äldre snittålder. Yngsta konjaken är dock yngre än 10 år, vilket gör att den inte når upp till XO-kvalitet. Denna kategori är fantastisk om man vill bibehålla den fruktiga känslan från de yngre och friskare destillaten samtidigt som man vill ha lite mer tyngd i fatkaraktären.

Fram till 2018 skulle en konjak med beteckningen XO ha minst sex år på nacken. Nu är det tio år och uppåt som gäller. XO står för ”Extra Old” och den allra äldsta kategorin kallas ”Extra”. All konjak i dessa två kategorier är minst tio år, men eftersom det är en blandning innehåller de även äldre sorter. XO och Extra har i stigande skala större andel äldre vindestillat och därmed en högre snittålder.

Konjakens olika personligheter

För att förstå brun sprit, och framför allt konjak, brukar Oskar beskriva dem som människor i olika åldrar med varierande personlighetsdrag.

Treåringen VS

VS är som ett treårigt barn, enligt Oskar.

– En treåring kan inte vara helt själv, den behöver ständigt sällskap för att klara sig. Den ska med andra ord inte vara själv utan blir bäst om du blandar den med något annat.

Du kan använda Sprite, göra finare drinkar som Sidecar (apelsinlikör och citronjuice) eller Irish Coffee på konjak med mera.

– En VS behöver vara uppbunden av andra smaker. Om inte så blir den ganska spretig.

Sexåringen VSOP 

– VSOP är som en sexåring och när vi pratar snittåldern på innehållet hamnar vi ungefär på åtta år när det gäller Grönstedts Cognac.

Exakt hur mycket av varje ålder som finns i handlar om vilka karaktärsdrag som ”blendern” av konjaken vill få fram i den.

– Det handlar om ”the art of blending” – man ska få fram exakt samma produkt år efter år, trots att destillat från olika skördar skiljer sig åt. Konjak görs av druvor, som är mycket mer komplexa än till exempel korn som används vid whiskyframställning.

Druvornas sötma och smak kan variera år från år, men slutprodukten måste ändå vara konstant. Om det är fem varma år i rad har du en femårig konjak med mycket mer karaktär än om det har varit sex kalla år.

– Att kunna hitta den balansen är fascinerande. Grönstedts Extra innehåller exempelvis hundratals olika destillat.

Om vi går tillbaka till personlighetsdragen, och funderar på hur vi hanterar en femåring. Hur tänker du då?

– Du behöver vara lite närvarande, men kanske inte övervaka på samma sätt för att femåringen ska klara sig bra, förklarar han.

Här börjar vi öppna upp oss mot en viss typ av choklad och VSOP:n fungerar bra till kaffe.

– Men det ska vara ett ganska snällt kaffe. En bitter espresso fungerar inte. Om du är bitter och arg mot en femåring blir det inte så bra, säger han och skrattar.

Du ska vara lite snäll, men är du alltför snäll händer det inte så mycket. Sötsaker går alltså också bra och man får prova sig fram för att hitta vad som fungerar.

Tioåringen VO

– Med tioåringen VO kan du släppa efter lite på tyglarna och den klarar sig bra ändå. Men tänk hur mycket den kan uträtta om du ger den lite vägledning!

Här tycker Oskar att vi kan börja utmana konjaken, för då blir den enormt mycket större. Drick espresso till, ät något lite bittert eller något med styrka. Du kan sätta emot och ifrågasätta.

– Den här konjaken är jättetrevlig i sig och går att dricka som den är. Men så fort du har något till den visar den ännu mer potential. När det gäller Grönstedts produkter är det den här som har utvecklas mest. Tillsätt lite sötma så att du får en lite spritigare cocktail, eller ät en chokladbit vid sidan av. Wow!

Det är precis som med en tioåring, så fort den får lite hjälp på traven kan den uppnå enorma höjder. Men det får inte bli för många saker på en gång så att det blir kaos.

Tjugoåringen – XO

– I tjugoårsåldern klarade jag mig hur bra som helst, men det blev snabbmakaroner och lite si och så med tvätten. Det gick bra med lättare utmaningar, men så fort det blev lite tufft behövde jag stöd. Jag ville gärna ha fullt med människor runt omkring mig, och jag kunde hålla på hur lände som helst och tyckte aldrig att livet var tråkigt. Ju mer, desto bättre, säger Oskar och ler över minnena.

Här menar Oskar att det inte spelar så stor roll vad som står på bordet – det mesta fungerar. Du kan ta en chokladbit, hallondessert eller kanske en glasskula.

– XO:n klarar av att umgås med allt och alla och gör gärna mycket saker, precis som en tjugoåring.

Enligt Oskar är det den mest öppna produkten av alla. Den klarar sig själv, men njuter av mycket sällskap. Framför allt passar kaffe och desserter bra till XO:n.

Trettioåringen – Extra

När du närmar dig trettio har du blivit lite lugnare och vet mer vem du är och klarar dig helt själv. Du kanske tycker att du har hittat något som ger dig mening – en partner eller ett jobb, och du håller dig till det.

– Jag tycker till exempel att mögelost eller andra ädelostar till Grönstedts Extra är episkt. Men blir det för mycket saker kommer den inte helt till sin rätt.

De flesta är nog mer vaksamma i trettioårsåldern, ganska selektiva och vet vad de vill samt går rakt på sak. Med rätt matchning kan resultatet bli enormt, avslutar Oskar.

Systembolagsnummer: 382 309,00 kr

Den yngsta i Grönstedts serie. Det är en konjak som lämpar sig ypperligt i cocktails eller i matlagningen.

Systembolagsnummer: 381 359,00 kr

Fin arom med inslag av russin, vanilj och torkad frukt. En trevlig konjak att sippa på till kaffet tillsammans med någon liten godsak.

Systembolagsnummer: 87538 309,00 kr

Fyllig, välutvecklad och en liten knäckighet som ackompanjeras av torkad frukt. Mycket trevlig konjak att avnjutas som den är, eller tillsammans med t.ex. en bit mörk choklad.

Systembolagsnummer: 242 359,00 kr

En komplex och mycket intressant konjak med tydliga inslag av knäck och kola. Eftersmaken är nyansrik och hänger kvar länge. Det är en mycket trevlig konjak till desserterna men fungerar även utmärkt att sippa på i sällskap av en god bok.

Systembolagsnummer: 241 459,00 kr

Mycket utvecklad och oerhört komplex. Inslagen är ljuva med dofter av mogen frukt, kola och vanilj. Eftersmaken är mycket lång och full av smakämnen och nyanser. Det är en konjak som trivs bäst på egen hand, eller eventuellt tillsammans med en mogen ost eller dylikt.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager