En härlig nackotallrik är perfekt att ställa fram som plockmat eller snacks till gästerna, eller bara till er två inför fredagsmyset. Här är ett vegetariskt recept från El Taco Truck.
Tacos och texmex har blivit en svenskfavorit till fredagsmyset eller andra tillfällen när vi samlas och vill äta gott men ändå enkelt.
Något som är lätt att missa med det mexikanska köket är hur lätt det är att göra det vegetariskt – utan att gå miste om de goda smakerna. Tack vare de färska, smakrika kryddorna som chili, vitlök och koriander märks det knappt när vi byter köttfärs mot vegofärs eller kyckling mot bönor. Även kryddor vi alltid har hemma, som spiskummin och paprikapulver, sätter en prägel på texmexmaten som gör att kött blir överflödigt.
Här har vi fått tre recept från El Taco Truck, som inte bara låg bakom Sveriges första Food Truck, utan idag har en produktlinje helt med veganska taco- och texmexprodukter som säljs i både Sverige, Finland, Danmark och Island.
Under recepten tipsar vi om några viner som funkar utmärkt till både tacos och texmex.
Blanda ihop tärnad tomat med silverlök, limejuice och koriander, låt dra i 10-20 minuter.
Blanda kikärter med Hot Sauce och Classic Spice mix (tacokryddan).
Lägg majschipsen på ett ugnsfast fat/form och toppa med kikärter. Sätt in i ugnen på 250°C i 5-10 minuter.
Ta ut och toppa med Cheezy Sauce, Hot Gucamole, tomatblandning och extra korianderblad.
Koka upp buljongen och smaka av med Hot Sauce, spiskummin och salt.
Blanda guacamole med ärtor och chips.
Fördela guacamoleblandning på de 8 tortillabröden och rulla ihop, lägg med skarven ner i smord ugnsfast form.
Fördela enchiladasåsen ovanpå och sätt in i ugn på 225°C i ca 10-15 minuter.
Ta ut och toppa med Cheezy sauce, hackad silverlök, koriander och limeklyftor. Servera!
Börja med Chilauguilesåsen: Häll kryddmix, Hot Sauce, tomatkross och buljong i en kastrull, koka upp och sjud i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Ta 1 portion Salted Yellow Corn chips och lägg i den varma såsen, låt ligga i 5-10 sekunder, lyft upp chips med sås och lägg på tallrik/fat.
Toppa direkt med Chipotle Mayo, smulad ost, röd lök och koriander, servera.
Tyskland
129 kr
Ett finstämt och elegant rött vin med komplexitet, struktur och utpräglade aromer. Smaken kännetecknas av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca.
USA
235 kr
Friskt rosévin med toner av röda bär och en lätt kryddighet. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.
USA
159 kr
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir har en stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt toner av vanilj och kryddor. Kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Trevlig och kryddig eftersmak med bra längd.
Recept: El Taco Truck
Det mexikanska köket är ett av de mest etablerade internationellt. Vi lär dig att välja passande dryck till detta kryddstarka kök.
Läs merHuevos rancheros är en mexikansk frukosträtt men den passar utmärkt även till lunch eller middag.
Läs merFrijoles är gott till tacos och tex mex, men även som grilltillbehör. En lättlagad bönröra med lök, vitlök, och chili.
Läs merSvenska barnfamiljers främsta helgfavorit är tacos och tex-mex. Här får du recept på de godaste tillbehören till tacos som du lätt gör själv - från guacamole till salsa och inlagd rödlök.
Läs mer