En stor, lyxig ost- och lökpaj. Servera som kräfttillbehör eller förrätt skuren i bitar och toppad med kräftstjärtar, dillkräm och smörstekta kantareller.
1 h 15 min
Tid för kräftor! Och visst är det en härlig tid, inte sant? Idag bjuder jag på min bästa paj när det kommer till att äta kräftor. På kräftskivan gör jag en stor lyxig ost- och lökpaj, perfekt som tillbehör till kräftorna. Men den fungerar precis lika bra att servera som förrätt. Skuren i bitar, toppad med diverse godsaker. Som kräftstjärtar med dillkräm. Eller bara smörstekta kantareller. Ost- och lökpajen innehåller inte mindre än 3 sorters ost. Och så klart lök. Som fått steka länge på medelvärme tills den blir sådär oemotståndligt söt och mjuk.
Skär det kalla smöret i kuber.
Blanda hastigt ihop smöret med mjöl, vatten och salt till en pajdeg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 30 minuter.
Kavla sedan ut degen på mjölat bord. Klä en pajform (gärna en rektangulär ca 23x23 cm) med degen.
Förgrädda pajdegen i 225°C i cirka 10 minuter.
Skala och skiva löken tunt. Stek i smör på medelvärme under omrörning tills löken mjuknat helt och blivit nästan genomskinlig.
Blanda samman mjölk, ägg, salt, stekt lök och de 3 sorters ostarna. Fyll det förgräddade pajskalet och grädda i cirka 30-40 minuter i 225°C.
Låt svalna helt.
Separera äggvitorna från äggulorna.
Lägg äggvitorna i en bunke.
Skala och krossa vitlöken lätt. Lägg vitlök och dill i bunken med äggvitorna.
Mixa till ett grönt skum med en stavmixer. Tillsätt lite av oljan och fortsätt mixa.
Häll sedan i resterande mängd olja i en tunn stråle och mixa tills du får en tjock kräm.
Smaka av med citron och salt. Ställ kallt fram till servering.
Skär den kalla pajen i bitar. Låt sedan gärna pajen bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Toppa pajbitarna med dillkräm, kräftstjärtar, stekta kantareller och dill. Servera direkt.
Portugal
119 kr
Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.
Sverige
229 kr
O.P. Anderson Dill Aquavit har en frisk och fyllig kryddighet från dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéa ger sitt bästa recept på rostbröd och tillhörande färskoströra. Ett måste på kräftskivan.
Läs merBjud gästerna på en oförglömlig tårta med mascarponekräm. Perfekt avslut på en kräftafton.
Läs merÄntligen dags för kräftskiva! Vi tipsar om viner som passar alldeles utmärkt till kräftkalaset eller kräftskivan.
Läs merVad är det för skillnad på flod- och signalkräftor? Hur kokar man kräftor? Svar på alla dina frågor om kräftor med recept och snapstips till kräftskivan.
Läs mer