Rigatoni all’amatriciana är en fantastiskt god pastarätt med väldigt få ingredienser som går snabbt att göra. Recept på Amatriciana med dryckestips hittar du här.
Ursprunget till amatricianan är en rätt som heter gricia och består av samma ingredienser minus tomaterna. På Da Enzo använder man så få ingredienser som möjligt, vilket gör att detta är receptet på en amatriciana i dess renaste form. Eftersom man inte kryddar rätten, är det viktigt att tomaterna är av en smakrik sort, helst San Marzano. Receptet kommer från kokboken "Pasta på italienska" som är skriven av Sara Berg.
Koka upp rikligt med pastavatten i en stor kastrull och salta det.
Stek guancialen i en torr panna, tills fettet sipprar ut och den blivit knaprig. Häll bort det mesta av fettet. Sänk värmen, tillsätt tomaterna och låt såsen koka 10–15 minuter. Späd med pastavatten om det behövs.
Koka pastan 10 minuter eller till strax före al dente.
Blanda ner pastan i såsen och låt den koka den sista minuten i pannan. Lägg upp på tallrikar och riv över pecorino.
Italien
99 kr
109 kr
Ett ekologiskt italienskt rödvin med toner av körsbär, örtkryddor och plommon. Perfekt till pasta och italienska rätter.
Italien
239 kr
Ruffino Riserva Ducale är en ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat .
Recept: Sara Berg
Luciano Monosilio kallar sig för kungen av carbonara och det här är hans krämiga recept med många äggulor. Recept med vintips hittar du här.
Läs merSara Berg har skrivit boken "Pasta på italienska" som är en resa genom 12 italienska regioner och deras pastakultur.
Läs merDet finns inte ett perfekt vin till all pasta. Det är såsen, smakerna och kryddorna du ska tänka på när du väljer vin. Vi tipsar om goda viner till olika pastarätter.
Läs merHär får du Sofia Woods bästa recept på linguine vongole som lätt gör att man drömmer sig bort till semester och salta bad. Ett riktigt drömmigt pastarecept!
Läs mer