Det finns ett par saker jag nästan alltid väljer om det är med på menyn. En av de sakerna är rökta räkor. Det är bland det bästa jag vet och jag kan äta precis hur många som helst. Men det är ju faktiskt riktigt enkelt att röka räkor själv hemma!
Det finns ett par saker jag nästan alltid väljer om det är med på menyn. En av de sakerna är rökta räkor. Det är bland det bästa jag vet och jag kan äta precis hur många som helst. Men det är ju faktiskt riktigt enkelt att röka räkor själv hemma! Antingen införskaffar man en röklåda för ett par hundralappar eller så röker man på grillen. Jag föredrar röklåda eftersom det är lite mer lätthanterligt (det är alltså inte jag som står för grillandet i vår familj..) Är man riktigt bekväm av sig köper man med sig rökta räkor från affären och lägger krutet på tillbehören istället, ni vet att jag inte dömer någon för hur man gör.
Torka räkorna helt torra. Förbered röklådan enligt anvisningar för just din rök.
Rök räkorna i cirka 10-15 minuter. Salta räkorna rikligt.
Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.
Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått.
Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft från citron och whisky. Börja med en mindre mängd och smaka dig fram.
Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med tabasco och salt.
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, honung, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg.
Strö över lite mjöl och täck sedan bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.
Ha upp degen på mjölat bakbord. Arbeta snabbt igenom degen. Dela i två större eller sex lite mindre bitar.
Forma till runda bröd och lägg på en plåt. Gör fördjupningar i bröden med fingrarna och tryck i oliver, strö sist över salt. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.
Grädda i 200 °C i cirka 20 minuter för de stora bröden och lite kortare stund för de mindre.
Servera de rökta räkorna med whiskyaioli, focaccia och gärna lite oliver i en skål. Låt fredagsmyset börja!
Storbritannien
659 kr
Bunnahabhain 12 Years Old har en trevlig doft med inslag av torkad frukt och en lätt blommighet. I den nyanserade smaken finns torkad frukt, nötter och maltsötma samt en touch av vanilj och karamelliserat socker.
Recept: Linnéa Seidel
Gör Linnéas lätta tortilla med räkor, nudlar och härliga kryddor.
Läs merKräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs merMånga av våra läckraste råvaror och anrättningar har en riklig smak av umami, men denna välsignelse kan skapa stora problem i kombination med vin.
Läs merAtt duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott! Servera det som en härlig förrätt eller varmrätt med örtmarinad och baguette.
Läs mer