Äggtoddy - recept på klassisk eggnog.

Recept på en uppdaterad variant av George Washington’s klassiska eggnog. Du gör en alkoholfri bas och tillsätter alkohol om så önskas.

Äggtoddy, eller eggnog.
Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey

Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey

USA

Systembolaget nr:

8341701

518,00 kr


Larsen VS, 350ml

Larsen VS, 350ml

Frankrike

229,00 kr


Don Papa Rum

Don Papa Rum

Filippinerna

Systembolaget nr:

8856701

495,00 kr


Äggtoddyn är ett flytande godis som bör återinföras som obligatorisk både på jul och påsk. Vår cocktailskribent Tina Shine bjuder på en uppdaterad variant av George Washington’s klassiska äggtoddy från sent 1700-tal. Gör en alkoholfri bas som alla kan njuta av och tillsätt alkohol om så önskas.

George Washington’s Eggnog (Tina Shine’s rendition)

Ingredienser

  • 5 ägg

  • 100 g strösocker

  • 500 ml mjölk

  • 250 ml grädde

  • 1/2 vaniljstång

  • 1 krm salt

  • 50 ml rye whisky

  • 50 ml cognac

  • 200 ml mörk rom

  • 50 ml sherry

  • Lite riven muskot och kakaopulver till garnering

  • Rörsocker till garnering av glasen (kan utelämnas)

Gör så här

    1. Ställ in så många glas ni ämnar att servera i frysen (receptet räcker till ca. 8 serveringar). Jag skulle använda antingen whisky tumblers eller dessertvinsglas med en bredare kupa.

    2. Blanda rom, whisky, cognac och sherry i en flaska och lägg även den i frysen.

    3. Separera vitan i äggen från gulorna. Lägg gulorna i en sauteuse (såspanna). Spara vitan i en separat bunke och ställ in i kylen.

    4. Vispa försiktigt samman äggulorna med sockret, vaniljen och saltet till en kräm.

    5. Häll på mjölken och grädden och ställ på spisen på låg- till medelvärme för pastörisering och för att gifta smakerna.

    6. Var noga med att temperaturen inte överstiger 80 grader eftersom äggulan koagulerar i hög temperatur. Om du inte har någon termometer känn efter med lillfingret och bränner det till tar du av pannan från plattan då det förmodligen är runt 70 grader.

    7. Sila av och ställ in i kylen tills den kallnat – helst över natten.

    8. Vispa upp äggvitan som du förvarat i kylen till ett fast skum (här är det viktigt att inte ett spår av äggula finns i vitan, då fettet i gulan hämmar skum-processen).

    9. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i den kylda vätskan med en slickepott.

    10. Häll rörsocker över en assiett och ta ut glasen ur frysen. Snurra glasets kant i sockret.

    11. Häll upp den nu färdiga äggtoddyn i de väl kylda glasen (ca 100 ml i varje glas) och häll alternativt på 40 ml av spritblandningen.

    12. Vintertid är det trevligt att pudra lite färskriven muskot och kakaopulver över toppen – servera och njut!

Drycker att spetsa äggtoddyn med:

Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey

518,00 kr


En rye whiskey med intensiv och kryddig doft med tydliga toner av råg, samt inslag av svartpeppar, cassia bark samt en touch av marsipan, päron, äpplen och mandel. Intensiv smak med inslag råg, kryddpeppar, mint, melass och honung.

Larsen VS, 350ml

229,00 kr


Larsen VS har fruktiga aromer av torkad aprikos, apelsinblom och toner av vanilj. En väldigt harmonisk cognac, inte minst på grund av den långa och fruktiga eftersmaken.

Don Papa Rum

495,00 kr


Don Papa Rum har en angenäm och fruktig doft som bjuder på en nyanserad smak av vanilj, honung, apelsin, moscovadosocker och kanderad frukt med tydliga exotiska toner.

Vintry's Blend of Amontillado Medium Dry Sherry, 375ml

85,00 kr


En sherry med stor, något bränd och nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.