The Negroni Warmer.
Nu när kylan börjar smyga sig inpå oss känns det rätt med något värmande i glaset. The Negroni Warmer är vinterns drink!
Läs mer »Recept på en uppdaterad variant av George Washington’s klassiska eggnog. Du gör en alkoholfri bas och tillsätter alkohol om så önskas.
Äggtoddyn är ett flytande godis som bör återinföras som obligatorisk både på jul och påsk. Vår cocktailskribent Tina Shine bjuder på en uppdaterad variant av George Washington’s klassiska äggtoddy från sent 1700-tal. Gör en alkoholfri bas som alla kan njuta av och tillsätt alkohol om så önskas.
5 ägg
100 g strösocker
500 ml mjölk
250 ml grädde
1/2 vaniljstång
1 krm salt
50 ml rye whisky
50 ml cognac
200 ml mörk rom
50 ml sherry
Lite riven muskot och kakaopulver till garnering
Rörsocker till garnering av glasen (kan utelämnas)
Ställ in så många glas ni ämnar att servera i frysen (receptet räcker till ca. 8 serveringar). Jag skulle använda antingen whisky tumblers eller dessertvinsglas med en bredare kupa.
Blanda rom, whisky, cognac och sherry i en flaska och lägg även den i frysen.
Separera vitan i äggen från gulorna. Lägg gulorna i en sauteuse (såspanna). Spara vitan i en separat bunke och ställ in i kylen.
Vispa försiktigt samman äggulorna med sockret, vaniljen och saltet till en kräm.
Häll på mjölken och grädden och ställ på spisen på låg- till medelvärme för pastörisering och för att gifta smakerna.
Var noga med att temperaturen inte överstiger 80 grader eftersom äggulan koagulerar i hög temperatur. Om du inte har någon termometer känn efter med lillfingret och bränner det till tar du av pannan från plattan då det förmodligen är runt 70 grader.
Sila av och ställ in i kylen tills den kallnat – helst över natten.
Vispa upp äggvitan som du förvarat i kylen till ett fast skum (här är det viktigt att inte ett spår av äggula finns i vitan, då fettet i gulan hämmar skum-processen).
Vänd försiktigt ner äggviteskummet i den kylda vätskan med en slickepott.
Häll rörsocker över en assiett och ta ut glasen ur frysen. Snurra glasets kant i sockret.
Häll upp den nu färdiga äggtoddyn i de väl kylda glasen (ca 100 ml i varje glas) och häll alternativt på 40 ml av spritblandningen.
Vintertid är det trevligt att pudra lite färskriven muskot och kakaopulver över toppen – servera och njut!
518,00 kr
En rye whiskey med intensiv och kryddig doft med tydliga toner av råg, samt inslag av svartpeppar, cassia bark samt en touch av marsipan, päron, äpplen och mandel. Intensiv smak med inslag råg, kryddpeppar, mint, melass och honung.
229,00 kr
Larsen VS har fruktiga aromer av torkad aprikos, apelsinblom och toner av vanilj. En väldigt harmonisk cognac, inte minst på grund av den långa och fruktiga eftersmaken.
495,00 kr
Don Papa Rum har en angenäm och fruktig doft som bjuder på en nyanserad smak av vanilj, honung, apelsin, moscovadosocker och kanderad frukt med tydliga exotiska toner.
85,00 kr
En sherry med stor, något bränd och nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.
Nu när kylan börjar smyga sig inpå oss känns det rätt med något värmande i glaset. The Negroni Warmer är vinterns drink!
Läs mer »Eggnog, eller äggtoddy på svenska, är en klassiker som både dricks till jul och påsk i olika varianter. Här har vi smaksatt den med Amarula, kanel och muskot för att få en riktigt julig känsla.
Läs mer »Bartendern Tina Shine berättar om vad som skiljer dagens gräddcocktails åt från klassikerna samt ger tips på smarriga drinkar med grädde.
Läs mer »En härligt värmande kaffedrink med viss sötma, smak av frisk mint och toner av Fernet som toppas med vispad grädde. Supersmarrig och enkel att göra!
Läs mer »