Grönstedts Blå

Efter att ha försvunnit från marknaden 2006, kom Grönstedts Blå tillbaka år 2020 - närmare 200 år efter sin födsel. Den efterlängtade återkomsten har samma innehåll och utseende som tidigare.

Ärtsoppa med Grönstedts punsch

Grönstedts Blå kom till i mitten av 1800-talet och mannen bakom drycken är den berömde vinhandlaren Johan Daniel Grönstedt. År 2006 försvann den från Systembolagets hyllor men 2020 kom den tillbaka i sortimentet närmare 200 år efter sin födsel. Den efterlängtade återkomsten har samma innehåll och utseende som tidigare. 

Den här punschen är en högkvalitativ klassiker. Den enda spritsort den innehåller är arrak, en arrakssort som än idag tros vara identisk med den kvalitetsarrak som Grönstedt själv använde i sitt recept. Ordet Blå i namnet har en speciell historia. I början tillverkade Johan Daniel flertalet punsch av olika kvalitet och för att skilja dem åt gav han varje flaska varsin färg på etiketten. Den mest exklusiva var den med blå etikett, ”Extra Gammal Svensk Arrakspunsch av Prima Qualité”, idag kallad Grönstedts Blå.