Med jämna mellanrum samlas vi på redaktionen för att prova och analysera utvalda drycker. Denna gång har vi dukat fram fyra välgjorda julsnapsar som väl pryder sin plats vid julbordet, men som även kan användas vid andra tillfällen året runt.
Vi börjar med O.P Anderson Julaquavit som är landets mest sålda julsnaps. Kryddmästare Jonas Odland arbetade under tre år med att få fram den ultimata kryddningen för det svenska julbordet och sedan 2015 kan vi alla ta del av resultatet. O.P. Anderson Julaquavit är baserad på den kryddning som utgör O.P. Andersons DNA, kummin, anis och fänkål som skapades redan år 1891 när originalet kom till. För att få in den svenska julen i en ännu högre grad tillförs en del O.P. Anderson Original lagrad på cognacsfat samt cognac och sherry som tillför en komplex fyllighet med toner av fat, torkad frukt och godis. Smakpaletten fullbordas av delikata citrustoner från destillat av pomeransskal och krydda från kanelextrakt.
Man omfamnas direkt av en rik och balanserad doft där kummin, anis, fänkål, pomerans och torkad aprikos spelar huvudrollen. Men det finns även delikata toner av nejlika, vanilj, kanel, apelsin och torkad mango. Smaken är intensiv och nyansrik där det först träder fram kummin, anis, pomerans och toagdarkad aprikos. I den sista versen tillkommer även ceder, kanel och muskot. Ett skickligt hantverk må vi säga!
Sverige
229 kr
Akvavitkryddningen förhöjer smakerna på sillen och den friska citrustonen är utmärkt till laxen. Inslagen av cognac och sherry lyfter smakerna i det varma på julbordet och till den lagrade osten. Kanelen, pomeransen och cognacen gör den god även till gottebordet. Utmärkt även att dricka för sig själv likt en cognac eller whisky.
Prima Julsnaps är en populär och aromatiskt kryddad snaps som första gången lanserades 2014. Snapsen förhöjer och ramar in smakerna på julbordet. Den har en traditionell kryddning med kummin, anis och fänkål som kompletteras med sötma från dadlar, cognac samt en fräschör från citronzest. Akvavitkryddningen till Prima Julsnaps lagras på ekfat under sex månaders tid för att få sin runda smak.
Doften är intensiv, men ändå rund och mjuk med inslag av anis, kummin, dadlar, fikon, torkade ekologiska aprikoser (helt annan doft än vanliga eftersom man inte tillsätter svavel) och vanilj. Även smaken är mjuk och rund med fin nyansrikedom och trevlig restsötma. I den långa smaken finner man anis, dadlar, fikon, kanderade apelsiner, citronzest och vanilj. Den julsnaps i sällskapet som för sig allra bäst vid ost och gottebordet.
Sverige
219 kr
Kumminkryddningen förhöjer smakerna i sill och lagrad ost och den friska citronzesten kombineras med fördel till rätter från sjö och hav. Inslagen av cognac och dadlar lyfter smakerna i det varma på julbordet och sötsaker som choklad och kola.
Herrgårds Julsnaps är baserad på den sherryfatslagrade och whiskyspetsade Herrgårds Aquavit. Sin julkryddiga fruktighet har den fått av extrakt på skal av färska ekologiska apelsiner, nejlikor, ingefära och kardemumma. Vi har använt ekologiska apelsiner för att undvika de bekämpningsmedel som används vid konventionell citrusodling.
Doften är mjuk och har en mycket angenäm komplexitet. Vi finner både rostade fat, pepparkakor, koriander, nejlika, eneträ, kummin, apelsin, rostad mandel och apelsinskal. Smaken är rund och behagligt kryddig med fina toner av apelsin, pepparkaka, koriander och apelsinzest. Allt i en lång och harmonisk eftersmak.
Finland
159 kr
Passar utmärkt till många av julbordets rätter från sill och lax till småvarmt och ost. Särskilt god till kryddiga köttbullar, revbensspjäll och lagrad ost.
Aalborg Jule Akvavit är den kraftfulla akvaviten från Danmark och en av de nordiska akvaviter som vunnit flest priser i internationella tävlingar vilket bekräftar dess exceptionella kvalitet. Inför var tredje jul får flaskans form ett nytt utseende, och dryckens etikett får årligen en ny unik design.
Att alkoholhalten är just 47%, något högre än dagens standard, är ingen slump. Detta var den tidstypiska alkoholstyrkan på 1800-talet i Danmark.
En ganska finstämd och kryddig doft med dill, kummin, koriander och bittermandel. Smaken är lite bitig på grund av alkoholen, men har en fin kryddighet av dill, kummin, koriander, apelsinzest samt ett stråk av muskot. Det var den torraste av de julsnapsar som vi provade.
Danmark
309 kr
Aalborg Jule Akvavit är kryddad med kummin, dillfrön och koriander vilket även ger tydliga toner av apelsin och mandel i eftersmaken. Den robusta karaktären gör att akvaviten passar bäst till rätter med hög sälta så som sill, skinka, Janssons Frestelse och blåmögelostar.
03.12.2025
Kryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs merHär får du fyra recept på fantastiskt goda rätter som den prisbelönte kocken Viktor Westerlind tagit fram till fyra omtyckta julsnapsar.
Läs merAmanda Colldén, grundaren av festligt.com som också driver poddarna "En jävla fest" och "Heder och festmoral", har skapat ett fantastiskt häfte med både moderna snapsvisor och roliga lekar till julens alla sammankomster.
Läs merSillen har en given plats på julbordet och det är faktiskt ganska enkelt att göra egen sill. Här listar vi åtta olika sorters sillar med tillhörande snapstips. God jul!
Läs mer