För många är snapsen på julbordet lika självklar som lussekatter till Lucia - både för stämningen och dess roll som smakförhöjare till julmaten. Med ny design på två omtyckta klassiker och perfekta smakmöten sätter årets julsnapsar guldkant på julen.
Aalborg Jule Akvavit kommer nu med en ny design på flaskan. Den är både en smakrik upplevelse på julbordet och också lite av ett samlarobjekt och unik julklapp. Även O.P. Anderson Julaquavit, som fyller 10 år i år, får ett nytt utseende i form av en nydesignad och julig etikett som gör sig extra fin att ställa fram på julbordet. Snapsen är dessutom den årligen bäst säljande julsnapsen på Systembolaget, och har varit det sedan sin lansering år 2015.
Karaktäristiskt för just julsnapsen är att den har en fyllig och ofta något fruktigare smak än den vanliga akvaviten, för att passa bra till julmaten. Den spetsas inte sällan med antingen whisky eller cognac.
- Julsnapsen är en självklar del av julbordet med sina klassiska smaker och oavsett om det gäller nytänkande snapsmatchningar eller traditionella favoriter erbjuder Anoras klassiska och stilfulla produkter något för alla -från klassiska julrätter till julsnittar och spännande vegetariska alternativ som allt fler väljer. Det gäller att våga matcha snapsen med mest passande rätt för bästa smakupplevelse. Utöver snapsens smakförstärkande egenskaper är den dessutom en uppskattad jultradition, berättar Jonas Odland som är Master Blender på O.P. Anderson Distillery.
Val av glas: drick julsnapsen ur små snapsglas, och testa på så vis många små i stället för en stor.
Rätt temperatur: Servera snapsen kylskåpskall för att på bästa sätt ta fram dryckens smak
Upptäck smakkombinationer: Prova att kombinera rätt snaps med passande maträtt för bästa smakupplevelse.
Smutta på snapsen: Låt snapsen och maten mötas i munnen för att ge smakerna en chans att gifta sig och lyfta till en högre nivå.
O.P Anderson Julaquavit är den mest sålda julsnapsen på Systembolaget och får nu en helt ny design på etiketten då den firar tio år. Basen består av den traditionella O.P Anderson Original Aquavit, där en del av akvaviten legat på cognacsfat i minst fyra år. Snapsen smaksätts sedan med sherry, cognac, krydda från kanelextrakt och destillat av ekologiska pomeransskal. Precis som originalet och andra O.P. Anderson-produkter är också denna dryck ekologisk.
Sverige
229 kr
En riktig allround-akvavit som är perfekt till julens alla rätter. Akvavitkryddningen förhöjer till exempel smakerna på sillen och den friska citrustonen är utmärkt till laxen. Inslagen av cognac och sherry lyfter smakerna i det varma på julbordet och till den lagrade osten. Kanelen, pomeransen och cognacen gör den god även till gottebordet.
Aalborg Jule Akvavit är den kraftfulla akvaviten från Danmark och en av de nordiska akvaviter som vunnit flest priser i internationella tävlingar vilket bekräftar dess exceptionella kvalitet. Inför var tredje jul får flaskans form ett nytt utseende, och dryckens etikett får årligen en ny unik design.
Att alkoholhalten är just 47%, något högre än dagens standard, är ingen slump. Detta var den tidstypiska alkoholstyrkan på 1800-talet i Danmark. Smaken domineras av kummin med inslag av dillfrö och koriander. Toner av apelsin och mandel träder fram i eftersmaken.
Danmark
309 kr
Passar utmärkt till julbordets rätter med hög sälta, som sill, skinka, Jansson Frestelse och ädelost.
Prima Julsnaps är en populär och aromatiskt kryddad snaps som första gången lanserades 2014. Snapsen förhöjer och ramar in smakerna på julbordet. Den har en traditionell kryddning med kummin, anis och fänkål som kompletteras med sötma från dadlar, cognac samt en fräschör från citronzest.
Sverige
219 kr
Passar bäst till smakrika och varma rätter som rödkål, julskinka och revbensspjäll. Det söta från dadlarna gifter sig även bra med godsaker från dessertbordet!
Herrgårds Julsnaps är den sherryfatslagrade och whisky-spetsade snapsen, som är baserad på Herrgårds Aquavit. Den har en fruktig kryddning från skal av färska ekologiska apelsiner, mjuka toner av kardemumma och nejlika och ingefära. Snapsen har funnits i fyra år men har redan blivit populär och omtyckt till julfirandet.
Finland
159 kr
Passar perfekt till mycket på julbordet men allra bäst till kryddiga köttbullar, prinskorv och ostbrickan.
● Snaps dök upp på julbordet under 1700-talet, men unika julsnapsar kom först under 1990-talet.
● Julsnapsen har ofta fylligare och något kraftigare smak än vanlig akvavit för att bryta av och förstärka smaken hos den fylliga och kryddiga julmaten.
● Spetsas ofta med whisky eller cognac. Vanliga kryddor är kanel, ingefära och nejlika.
Samtliga julsnapsar finns tillgängliga från den 3 november på Systembolaget.
04.11.2025
Kryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs merSillen har en given plats på julbordet och det är faktiskt ganska enkelt att göra egen sill. Här listar vi fem olika sorters sillar med tillhörande snapstips. God jul!
Läs merHär listar vi 20 goda och juliga drinkar att servera under årets mysigaste högtid.
Läs merHär får du fyra recept på fantastiskt goda rätter som den prisbelönte kocken Viktor Westerlind tagit fram till fyra omtyckta julsnapsar.
Läs merHär produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer