Thorskogs slott – ett törnrosaslott med själ och hjärta.

Som 11-åring flyttar O.P. Anderson med sin familj till Torskogs bruk i Bohuslän där hans pappa hade fått tjänsten som mjölnare. I dag ligger här ett vackert 1800-talsslott som på senare år har omvandlats till ett charmigt och personligt hotell i världskla

Thorskogs slott

Som 11-åring flyttar O.P. Anderson med sin familj till Torskogs bruk i Bohuslän där hans pappa hade fått tjänsten som mjölnare. I dag ligger här ett vackert 1800-talsslott som på senare år har omvandlats till ett charmigt och personligt hotell i världsklass. folk o folk var där på besök och fick wow-känsla.

På en höjd i Bohuslän, strax ovanför Göta Älv, ligger ett förtjusande litet Törnrosaslott vars miljö, bemötande och utsökta mat hänför de gäster som kommer hit. Celebriteter som Michail Gorbachov, John Major, Benazir Bhutto och F W de Klerk har bott på slottet och i ett av facken i vinkällaren finns fortfarande några flaskor som George Bush lämnade kvar efter sin vistelse här. För svenska folket blev Thorskogs slott känt 2009 när tv-programmet "Stjärnorna på slottet" med Tommy Körberg, Meg Westergren och Kjell Bergkvist med flera flyttade in.

Jul på Thorskog slott

Historieberättelser i källarvalven

Platsens historia sträcker sig emellertid mycket längre tillbaka än så. På 1200-talet tillhörde området norrmännen och kallades ”Torske Backe”.

– 1249 stod Birger Jarl, vår svenska landsfader, enligt Arnböckerna på andra sidan om Göta älv och den norske kungen Haakon Haakonsen på den här sidan. De skulle göra upp om den eviga freden mellan Sverige och Norge, berättar Lasse Nilsson, vd och en av slottets delägare.

Freden genomfördes genom ett giftermål mellan kungabarnen, men varade bara i tre år och därefter fortsatte länderna att kriga.

När folk o folk besöker hotellet samlas vi gäster i källarvalvet efter middagen för att lyssna till vd:ns fängslande berättelse om slottets historia. Lasse berättar med stor inlevelse och ett visst mått av Göteborgshumor. Stämningen är avslappnad och skratten många. 

Lasse Nilsson har funnits på Thorskogs slott i perioder de senaste decennierna. Först som vän till de förra ägarna Tommy och Lena Jonsson, vilka köpte slottet och omvandlade det från residens till ett omtyckt hotell och besöksmål. 2007–2009 arbetade han som anställd vd för att 2015 komma tillbaka som ägare tillsammans med Anna Karin och Niclas Hammarstrand.

Sedan dess har de renoverat, byggt till, fräschat upp, skapat en scen i orangeriet och utvecklat konceptet. 2019 fick Thorskogs slott utmärkelsen ”Årets slottshotell” efter att tusentals privatpersoner fått rösta fram sina svenska favoritslott.

O.P. Anderson

O.P. Andersons hemvist

Lasse fortsätter att berätta om slottets historia. Vi får veta att detta charmiga slott med tinnar och torn i vars källare vi sitter, uppfördes 1892 av varvspatron Petter Larsson. Han föddes i en fattig jordbrukarfamilj, arbetar sig uppåt, blir förmögen och är vid sin död 1912 god för 3–4 miljarder i dagens penningvärde.

Den för oss på folk o folk så välkände profilen Olof Peter (O.P.) Andersons har också anknytning till Thorskog. Han föddes i Trollhättan, men 1808 får pappan jobb som mjölnare på Torskogs bruk. O.P. är då 11 år och följer med familjen vid flytten hit. Han bor här i några år innan ödet tar honom vidare till Göteborg. Där startar han en framgångsrik verksamhet och efter hans död lanserar sonen Carl August 1891 ”Prima Aquavit” (O.P. Anderson Aquavit), vilken i dag är ett av Sveriges mest populära kryddade brännvin.

En ombonad exklusiv oas

Att befinna sig på Thorskogs slott är som att komma in i en oas, bort från vardag och stress. Slottet är omgärdat av en vacker engelsk park. Framför huvudbyggnaden finns en damm med sex kritvita ankor och en vilsekommen kanadagås.

I parken finns flera byggnader som inhyser gäster och inget rum är det andra likt. folk o folk får bo i Linnésviten, uppkallad efter den välkända botanikern som kom hit och studerade de unika växterna i parken.

Sviten är ombonad och varmt inredd. Den känns både lyxig och trivsam. Badrummet är spatiöst och modernt med ett jättelikt badkar i ena änden, dusch och kakelugn i den andra. Sovrummet är mustigt i gult och rött. Huvudändan av sängen är försedd med en slags halv sänghimmel och som pricken över i ligger två varsamt uppuffade sammetskuddar på överkastet. Kuddarna är något av Thorskogs signum.

– Hemkänsla är vår affärsidé. Vi har en heltidsanställd florist som sköter om blommor och puffar kuddar tre gånger om dagen, säger Lasse Nilsson stolt.

Äldsta delen på området är Jägarsalen – ett gammalt sädesmagasin med anor från 1600-talet, då Kongahälla kloster härskade på platsen.

– I dag brukar vi använda salen vid bröllop, tastings eller nachspiel, säger Lasse och visar upp ett mysigt rum med, trägolv och stenbeklädda väggar som i dag är inrett med fällar på bänkarna.

Pepparkaksslott Thorskog

Middag med stjärnklass

På kvällen serveras en trerätters-middag uppe i matsalen eller i de mysiga källarvalven. Borden är pampigt dukade med stärkta vita dukar, mässingsljusstakar och vikta linneservetter som höjer sig en knapp halvmeter ovanför borden. Det går inte att ta miste på att vi befinner oss på ett slott.

Kantarellrisotto med riven soja och tryffelpecorino, smörstekt långarygg med mangold och betor samt fläsksky till huvudrätt och det hela avslutas med en äppelsorbet med sockerkaka, karamelliserad vaniljpudding och havtorn – smaker som får den mest inbitne restaurangbesökare att njuta hänfört. Rätterna är mycket väl komponerade och sträcker sig långt utöver det vanliga. Det märks att köksmästaren Magnus Rutgersson har en lång kockkarriär bakom sig och en förkärlek till råvaror som är lite ovanliga i ett fine dining-kök.

– Smaken är det viktigaste, förklarar Magnus Rutgersson. Min matlagningsstil är åt det rustika hållet och jag använder hellre en oädel del som proteinkälla som bogbladsfilé eller just långa, och jobbar extra med den för att få fram smakerna.

Han tillagar sedan råvarorna varsamt med matchande tillbehör så att resultatet blir en måltid i stjärnklass.

– Och om några veckor drar vi igång med vårt berömda julbord, avslutar Lasse.

Thorskogs har det mesta som man kan förvänta sig på ett slott och mycket mer. Ombonad miljö, sköna sängar, lugnet, atmosfären, den utomordentligt vällagade goda maten. Listan kan göras lång. Det enda som saknas är tv – men vem vill ha tv när det finns så mycket annat?

Så här tar du dig till Thorskogs slott:

Karta till Thorskogs slott

Slottet ligger i Torskog som ligger i Västerlanda socken och är en del av Lilla Edets kommun i Bohuslän.

Det enklaste är att ta sig hit med bil.

Med buss från Göteborg tar det cirka en timme med ett byte på vägen, och bussen stannar precis nedanför slottet.

Det går även att komma med båt via Göta Älv och lägga till vid slottets kaj.

Avstånd:Göteborg – Thorskogs Slott: 4 milStockholm – Thorskogs Slott: 47 milOslo – Thorskogs Slott: 25 mil,