Dryckesexperten Mats lär dig välja rätt dryck till stark mat.
När man väljer vin till het mat skall man defintivt utesluta sträva röda viner eftersom strävheten gör maten ännu hetare. Matens kryddhetta från exempelvis chilifrukter gör i sin tur vinet ännu strävare. Så att dricka strama röda viner till riktigt het mat är lika smart som att släcka bränder med fotogen. Även viner med hög alkohol har en mindre men liknande effekt på maten.
Man kan välja både röda och vita viner till het mat, men det ska vara viner med tydlig fruktighet och gärna med en viss restsötma. Sötman omfamnar maten och gör den mindre het. Det är mycket vanligt att heta rätter också har en viss sötma, exempelvis genom kokosmjölk, honung eller frukter, och då är det extra viktigt att även vinet har en restsötma.
Det ämne som ger den heta smaken till chilifrukter heter capsaicin och påverkar både smärt- och värmereceptorer i munnen. Kolsyra ger en lätt retning på smärtreceptorerna, och om dessa redan är uppretade av den chiliheta maten så ökar det upplevelsen av värme och smärta. Mousserande viner och andra kolsyrade drycker är därför inte bra alternativ.
Det som bäst mildrar hettan i maten är drycker som innehåller protein eftersom det bryter ner capsaicinet. Hur mycket protein olika ölsorter beror på råvaror och tillverkningsmetoder. Veteöl innehåller mycket protein och även de ölsorter som har jästfällningen kvar. Om det är ordentligt stark mat går det ofta åt en hel del öl för att göra jobbet och släcka törsten.
Därför då kan det vara en fördel att inte välja ölsorter med för hög alkoholhalt. Det är ingen tillfällighet att länder med rikligt med het mat och solvarma dagar producerar lättdrucken öl med moderat alkoholhalt. Att öl innehåller kolsyra spelar i detta fall ingen roll eftersom de postiva kemiska reaktionerna överväger det hela med råge.
Indien har ett mycket mångfacetterat kök och kryddorna är en en stor del av det indiska köket. Att det ofta används ganska starka kryddor i indisk mat kan bero på det varma klimatet (de flesta länder som ligger runt ekvatorn har stark mat). Men det är inte bara chili, pepparfrukter och ingefära utan även andra mindre starka kryddor som används.
Det är mycket vanligt att möta den heta maten med drycken lassi som är yoghurt blandat med vatten. Den kan också smaksättas med både frukt och kryddor. Även mjölk som är mer vanligt här i Sverige har samma positiva effekter.
När maten är så stark så att du blir snuvig, tårarna rinner och det känns som en eldsvåda i munnen, är en vanlig reaktion att man skriker efter vatten. Men det blir faktiskt värre med vatten eftersom vattnet bara sprider runt capsaicinet i munnen. Kolsyrat vatten är naturligtvis ännu värre.
Italien
82 kr
Detta fruktiga, aromatiska och friska vin från Sicilien är en blend av ekologiska cataratto- och zibibbo-druvor. Blommiga aromer med smaker av honungsmelon, päron och fläder i en generös, fruktig stil.
Tyskland
291 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Intensiteten och smaklängden är magnifik där man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor.
Tyskland
109 kr
Ett friskt vitt vin från Mosel med toner av gröna äpplen, citrus och en balanserad sötma. Perfekt till asiatisk mat och skaldjur.
USA
149 kr
Ett livligt och friskt vitt vin på riesling med toner av persika, lime och mineralitet. Perfekt till asiatiska rätter.
USA
169 kr
Chateau Ste Michelle Syrah är ett vin som är smakrikt, mycket fruktigt och har en rostad fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, kaffe, choklad och vanilj. Passar utmärkt till grillat och hårdost.
Tyskland
129 kr
Ett finstämt och elegant rött vin med komplexitet, struktur och utpräglade aromer. Smaken kännetecknas av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca.
USA
159 kr
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir har en stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt toner av vanilj och kryddor. Kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Trevlig och kryddig eftersmak med bra längd.
Gör Linnéas lätta tortilla med räkor, nudlar och härliga kryddor.
Läs merAtt göra sin egen poké bowl är inte alls svårt och det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser. Här ett recept med marinerad lax, honungspicklad rödkål, asiatisk gurka, srirachamajjo och ris med mirin.
Läs merEn morotssoppa med mycket smak som passar bra att äta både varm en kylig vinterdag, och kall en solig sommardag..
Läs merReceptet ur Gustav Johanssons bok "Klassiska rätter på veganskt vis" är toppat med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar.
Läs mer