Nu lanserar vi en rad läckra viner från den renommerade chablisproducenten Domaine de Malandes.
Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har vinet i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. Lyne tog dock ett steg åt sidan när hon 2018 lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakaren Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006.
Domaine des Malandes äger 29 hektar i Chablis varav två Grand Cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. År 2019 påbörjade man konvertering till ekologisk certifiering och man får en ekologisk certifiering från år 2022.
Chablis, som tillhör Bourgogne, är en relativt nordlig appellation cirka hundra kilometer söder om Champagne och 150 kilometer sydost om Paris. Områdets största tillgång är berggrunden och jordmånen som tillsammans bildar den kalk- och lerblandade kimmeridgejorden som i sin tur ger den speciella känsla som är unik för vinerna härifrån. Enda godkända druvsort är chardonnay som lokalt kallas beaunoise eftersom den kom nerifrån Beaune-hållet. Tidigare var det melon de bourgogne som var den dominerande druvsorten.
Vinernas karaktär påverkas mycket av det kyliga klimatet och de kalkrika jordarna och de fyra kvalitetsnivåerna, Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis och Petit Chablis är tätt knutna till läget och jordmånen. De främsta vingårdarna, klassade Grand Cru har den bästa solexponeringen och den högsta kalkhalten. Domaine de Malandes har vingårdar i samtliga fyra appellationerna.
En god Chablis är en njutning, från det gulgröna skimret i den unga färgen och den frestande mineraldoften till det ljuvliga samspelet mellan kropp och syra. Vinet har ett grundmurat rykte som skaldjursvin men de smakrikare varianterna som lagrats eller jäses på ekfat är ypperliga till smakrikare anrättningar på fisk och ljust kött.
Frankrike
239 kr
249 kr
Domaine des Malandes Chablis har ung doft av citron, persika, mandel och ostronskal och en fläkt av vita blommor. Det är torrt med hög syra och har en frukt som får en att tänka på syrlig persika och en fläkt av citron. God och lång, mineralrik eftersmak.
Frankrike
439 kr
Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume är nyanserad med fina toner av Granny Smith äpplen, gula plommon, citrus och en delikat spets av rostade fat. Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet. Ung, dock god redan idag men vill gärna ha en timme i karaffen innan den serveras.
Du behöver inte slå knut på dig själv för att njuta av goda franska smaker. Här tipsar vi om några franska favoritviner och smaker som passar till. Bon appétit!
Läs merDet franska köket har en lång historia och tradition som fransmännen värnar starkt om. Här lär du dig mer om fransk mat och hur du ska tänka när du väljer vin.
Läs merfolk o folk har provat fram vilka viner som passar bäst till både naturell och tillagad hummer.
Läs merChardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan du egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla ”husets vita” på krogen?
Läs merDomaines des Malandes gör mycket stilfulla viner med ren snygg frukt och den strålande mineralkänsla som gör Chablis till det unika vin det är.
Läs mer