Bland de nya tillfälliga viner som lanseras på Systembolaget den 31 oktober har vi hittat ett flertal viner som både berör och lämnar ett minne fyllt av välbehag.
Vi börjar med en läcker och nyansrik alvarinho från Valados de Melgaço. Alvarinho är signaturdruva för den portugisiska vinregionen Vinho Verde och här får vi ett vin med både skärpa och fräschör. I glaset en fruktig och nyanserad doft med inslag av solmogen citrus, gröna äpplen, mineral och örter.
Producenten Valados de Melgaço drivs av familjen Meleiro, som brukat egendomen Quinta de Golães i många generationer. Egendomen erbjuder exceptionella viner på druvor som växer i byarna Monção e Melgaço, en underregion i Vinho Verde, där några av de bästa och mest komplexa Alvarinho-vinerna produceras. Vinerna från Valados de Melgaço är eleganta, nyanserade och med stor personlighet.
Tillfällig nyhet
Portugal
199 kr
Exklusiv Alvarinho från Portugal med smak av tropisk frukt, citrus och livlig friskhet. Utmärkt till fisk- och skaldjursrätter.
Historien bakom Weingut Robert Weil är fylld av passion, engagemang och ett mästerligt hantverk. Vinegendomen har sitt säte i den lilla pittoreska byn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Grundaren Dr Robert Weil förvärvade sina första vingårdar på Kiedricher Berg år 1867 och sedan dess har familjen Weil fortsatt att odla och förädla sina viner med skicklighet och dedikation. Idag leds huset av Wilhelm Weil som är fjärde generationen vinodlare.
Vingården Turmberg ligger på branta sluttningar i direkt anslutning till den historiska ruinen Kiedricher Turm. Jordmånen består till största delen av blå skiffer, vilket ger vinet dess tydliga mineralitet och distinkta karaktär. Årgång 2023 präglas av god mognad, lång växtsäsong och en balanserad skördeperiod.
Vingården Château de la Gravelle, belägen i kommunen Gorges, sträcker sig över en 17 hektar stor kulle med en väderkvarn på sin högsta punkt. Här har man odlat ekologiskt certifierade druvor sedan 2014. Jordmånen är ovanlig i regionen och består av gabbro (basisk djupbergart) som täcks av 40 centimeter lera. Resultatet är ett vin med en inbjudande och fruktig doft med inslag av citrus, vita frukter, blommor och örter.
Familjeegendomen Günther-Chéreau ägs och drivs av Véronique tillsammans med dottern Aurore. Egendomen omfattar 75 hektar vingårdar i Muscadet Sèvre et Maine. 28 hektar av dessa är certifierade för ekologisk odling och resterande odlingar håller på att ställas om. Fokus ligger på att producera muscadet från olika vingårdslägen och som vilat länge tillsammans med jästfällningen.
Hos Weingut Willi Bründlmayer prioriteras ekologisk harmoni och de har ett anseende som ger en klar placering bland Österrikes främsta vinproducenter. Det visar sig tydligt i detta vin som bjuder på en fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, stenfrukt, peppar, tropisk frukt och torkade örter.
“Alte Reben” betyder gamla vinstockar. Äldre vinstockar är mindre produktiva och producerar färre och mindre druvor. Det väl utvecklade rotsystemet når djupt i marken och förser druvorna med näring som bidrar till extremt smakrika viner med stor koncentration.
Grüner Veltliner nämns först i skrift under 1700-talet och druvan är en naturlig korsning mellan Traminer (Savagnin) och den unika druvsorten St. Georgener som har sitt ursprung i Burgenland. Trots sitt namn har den ingen koppling till området Valtellina och är inte heller på något sätt släkt med Roter Veltliner eller Frühroter Veltliner. Grüner Veltliner är med 14.296 hektar (2024) Österrikes mest odlade druvsort som står för 31 procent av landets totala druvodlingsareal.
Kamptal är en av Österrikes mest framgångsrika vindistrikt med många mycket högt klassade vinproducenter. Med 3.567 hektar vinodlingar är de näst störst bland de åtta distrikten i Niederösterreich. Namnet kommer från floden Kamp som rinner igenom området. De vita vinerna står för 82 procent av produktionen och de mest kända vinerna baseras främst på grüner veltliner, riesling, chardonnay, pinot blanc (weissburgunder) eller pinot gris. Från årgång 2025 skall alla Kamptal DAC viner vara ekologiska eller hållbarhetscertifierade.
Pax GMS 2023 är en klassisk Rhône-inspirerad blend på grenache, mourvèdre och syrah. Resultatet är ett fruktigt, josigt vin i den moderna stilen.
Pax Mahle har sedan början av 2000-talet etablerat sig som en av de mest respekterade producenterna i Kalifornien. Filosofin är tydlig: Rena, friska och uttrycksfulla viner som speglar ursprung och druva snarare än manipulation i källaren. Druvorna kommer från noggrant utvalda vingårdar i svalare delar av Sonoma och Mendocino, där odlingen sker med fokus på hållbarhet och respekt för naturen. Pax var tidig med att arbeta med Rhône-druvor i Kalifornien, framför allt syrah, och hans viner har snabbt blivit samlarfavoriter.
– Vi vill skapa viner som både är lättillgängliga och har djup. GMS-blenden är ett uttryck för det bästa från våra vingårdar och vår kärlek till Rhône-traditionen, säger Pax Mahle.
Bodega Chacra, som ligger i Río Negro i norra delen av Patagonien, Argentina, grundades 2004 av Piero Incisa della Rocchetta, en medlem av den berömda familjen bakom Tenuta San Guido (producent av det ikoniska vinet Sassicaia). Visionen var att utforska potentialen i Patagoniens svala klimat, särskilt för att odla pinot noir. Hela produktionen är ekologisk certifierad och här talar verkligen vinet för sig själv.
Druvorna skördades för hand i februari-mars. De pressades skonsamt, med 15% i hela klasar, och musten fick sedan spontanjäsa i runda cementtankar. Vinet har lagrats 8 månader i en kombination av 25% franska ekfat samt 75% cementtankar.
Priorat är ett av Spaniens mest intressanta vinområden och i Gran Clos 2020 finner vi allt vi önskar oss.
Vinområdet Priorat ligger i Katalonien och producerar mycket högklassiga röda viner med härlig kraft och koncentration. Området upphöjdes 2001 till DOCa, en rang som tidigare bara Rioja haft. Idag har området 109 vinerier och det odlas druvor på 2010 hektar.
Inom området finns mycket gamla stockar och detta i kombination med den magra jorden ger mycket små skördar och kraftfulla och intensiva viner. Jordmånen benämns lokalt som llicorella och den magra och steniga jorden består främst av skiffer och kvarts. De röda Prioratvinerna är några av de få högklassiga vinerna i världen som är baserade på garnacha (grenache) och carineña (carignan). Av den uppodlade arealen står de för 41 procent respektive 24 procent. Gran Clos 2020 är baserat på garnacha, carignan och cabernet sauvignon. Druvorna kommer från vinstockar som är mellan 70 och 100 år gamla.
28.10.2025
Vinområdet Priorat i spanska Katalonien producerar mycket högklassiga röda viner med härlig kraft och koncentration. Här berättar vi mer om området, dess viner och historia.
Läs merGSM står för grenache, syrah, mourvèdre och är alltså en blend på tre röda druvor, som bland annat är vanlig i Rhônedalen. Här är Mats Claëssons tre favoriter.
Läs merGrüner Veltliner används främst i torra vita viner - allt från enkla till mycket högklassiga och nyansrika - men är även mycket användbar i mousserande vin.
Läs merPinot Noir är en av vinvärldens mest älskade – och mest svårodlade – blå druvor. Den ligger bakom några av världens bästa rödviner, framförallt från Bourgogne i Frankrike, men också från Nya Zeeland, USA och Tyskland.
Läs mer