Det finns glögg och så finns det GLÖGG. Oavsett om du föredrar klassisk rödvinsglögg eller nyskapande varianter finns det vissa som lyckas bättre än andra. Här är tre tips på glögg där allt fallit på rätt plats.
Ordet "glögg" kommer från ordet "glödga" som betyder att värma upp. Den klassiska glöggen är gjord av rött vin som kryddats med vinterkryddor som kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor, och dricks just varm.
Idag finns det en uppsjö av olika sorters glögg – både på vitt vin, rött och till och med rosé. Smaksättningen är inte enbart glöggkryddor utan det är bara fantasin som sätter gränser. Ett uppskattat exempel är Blossas årgångsglögg som varje år lanseras i en ny smak med en ny destination som inspirationskälla, dessutom i en snygg flaska som för många blivit ett samlarobjekt.
Här nedan tipsar vi om tre sorters glögg som har det där lilla extra. De har helt olika karaktärer och passar olika tillfällen och smaker, men med hög kvalitet som gemensam nämnare. Under varje tips har även vår vinexpert Mats Claësson gett en kommentar.
Förra året återlanserades denna glögg, baserad på Blossas originalrecept på 1895. I detta recept används bland annat portvin till basen – något som gör att glöggen är svårt att återskapa i stor skala idag. Originalglöggen har bara tillverkats och sålts vid två tillfällen tidigare.
Mats kommentar:
"Balans är en viktig kvalitetsfaktor i alla drycker och här hittar vi en ypperlig sådan, där alla komponenter harmoniserar på ett imponerande sätt. Doften är djup, intensiv och nyanserad där det bjuds på både torkad frukt, björnbärspaj, kakao, kanel, nötter, kryddnejlika samt ett stråk av pomerans. Smaken är välbalanserad, rik och kryddig med en djup sötma och tydlig karaktär av de klassiska glöggkryddorna. Kryddigheten samsas på bästa vis med toner av russin, björnbärslikör och pomerans. Ett vin som avnjuts som ett högklassigt starkvin vid 17–18 grader till utvalda ostar eller desserter baserade på mörk frukt."
Blossas mer exklusiva glöggserie Trestjärnig har fått ett nytt tillskott i år. Denna gång en vitvinsglögg som spetsats med gin och fått toner av enbär bland annat.
Mats kommentar:
"Ett skickligt hantverk må jag säga. Doften är intensiv och kryddig med fina toner av kardemumma, ingefära, kryddnejlika, sultanrussin, torkad mango, aprikos, smörkniv av eneträ, muskot samt en fläkt av blommor. Smaken är kryddig och söt med fin och balanserad kryddighet som paras med fina nyanser av sultanrussin, apelsinblomshonung och blommor. Den långa eftersmaken avslutas med en lite torrare gin- och enbärskänsla. Avnjutes bäst kyld eller i drinkar."
Man kan tro att även detta är en glögg med gin, men inte riktigt. Gotlands Ginfabrik grundades av vännerna Sakarias Ronquist och Mathias Jöhnk 2022 och blev snabbt en framgångssaga, som du kan läsa mer om här. »
Glöggen är i detta fall gjord av handplockade, gotländska äpplen och smaksatt med traditionella julkryddor, apelsin och ingefära. Sedan spetsas glöggen med deras Dry Gin och toppas med ett kryddigt äppeldestillat. Har fått fina utmärkelser och blivit "Bäst i test" av DinVinguide.se bland annat.
Mats kommentar:
"I glaset en angenäm doftprofil med inslag av kanelkryddad äppelkaka med vaniljsås, torkad aprikos, traditionella glöggkryddor samt en lätt blommig ton. Smaken är mindre söt än de flesta glöggsorter med det finns en fin äppelmustlik fruktsötma som samsas vänskapligt med toner av ingefära, kanel, kardemumma, kanderade apelsinskal och enbär. Kan med fördel serveras både varm eller kall."
01.11.2025
Varje månad provar folk o folk en produkt vi är nyfikna på. I november 2025 föll valet på glögg från Blossa som bygger på originalreceptet från 1895.
Läs merReceptet som alla Blossas glöggsorter baseras på skapades 1895. I år har du möjlighet att smaka glöggen så som den smakade då, då Blossa lanserar originalglöggen i en tillfällig, exklusiv utgåva.
Läs merBlossas lite mer exklusiva glöggserie, Trestjärig, utökas nu med ännu en spännande produkt. Denna gång är det en glögg spetsad med gin som vi välkomnar med öppna armar.
Läs merÖver en lunch kom vännerna Sakarias Ronquist och Mathias Jöhnk på att de skulle börja göra gin. Fyra år senare säljer de nästan 100 000 flaskor av ginen som görs med örter och kryddor från hemön Gotland.
Läs mer