Lär dig vad tanniner är och gör för ett vin, samt få tips om viner med mycket eller lite tanniner.
Har du någonsin undrat över en torr munkänsla och en antydan till bitterhet i munnen när du dricker rött vin? Tanniner som kittlar tandköttet och slemhinnorna i munnen är rödvinsälskares bästa vänner, men ibland också deras värsta fiender. Oavsett om du är ett fan av tanninrika viner eller inte skulle ditt röda favoritvin inte smaka lika bra utan dem.
Tanniner, även känt som garvsyra, finns inte bara i vin utan också i många andra växter, som tebuskens blad eller i ekens bark. När du dricker te som har bryggts länge kan du uppleva samma sammandragande känsla i munnen som när du njuter av ett rött vin.
I viner är den främsta orsaken till tanniner själva druvan. Skalet och kärnorna på druvan innehåller mycket tanniner, som överförs till druvsaften under vinifieringsfasen. De flesta vita viner är inte i kontakt med skalen under jäsningen, så de är skonade från tanniner. Det finns dock vita viner som produceras med så kallad skalkontakt och de har tanniner precis som röda viner.
Vinmakaren kan försöka utvinna mer färg, smak och tanniner från skalen på druvorna, till exempel genom att pressa ner druvmassan som flyter på jäsningens yta. Här måste man dock vara försiktig, för ett vin med för mycket tanniner är nästan odrickbart. Lyckligtvis är dessa typer av viner mindre vanliga nuförtiden.
Tanniner kan även komma från ekfat under vinets mognadsprocess. Även om vinmakaren kan reglera vinets tanninrikedom med olika produktionsmetoder går ofta druvsorten och tanninerna hand i hand, eftersom vissa druvsorter naturligt är mer tanninrika än andra.
I många fall, men inte alltid, är tjockleken på druvsortens skal direkt proportionerlig mot vinets tanninmängd. Tunnskalliga druvsorter som gamay, pinot noir och grenache ger ofta röda viner med låga eller medelhöga tanniner. Varianter med tjockare skal, som cabernet sauvignon och tempranillo, ger å andra sidan tanninrika röda viner.
Tanniner ger struktur åt vinet och fungerar som dryckens ram. Utan tanniner och en bra syrastruktur skulle även det bästa röda vinet kollapsa och inte längre erbjuda en minnesvärd smakupplevelse (på ett bra sätt).
Som en naturlig antioxidant skyddar tanninerna även vinet från oxidation, vilket är anledningen till att röda viner ofta tål att lagras längre än vita viner. Med tiden förfinas de skarpa och till och med aggressiva tanninerna till en mjuk sammet när de mognar på flaska eller fat.
Ibland är röda viner för tanninrika och då hjälper ingen mängd lagring till att balansera vinet. Idag görs dock de flesta röda viner på ett sätt som gör det möjligt att njuta av dem även när de är unga.
Om tanninerna känns för starka i munnen – prova att kombinera vinet med god mat. Till exempel ugnsrostat hjortkött eller biff som fortfarande är lite rosa kan balansera de starka tanninerna i rött vin, och smaken av vinet mjuknar och håller längre. Då och då får en bra matkombination även ett trist vin att glänsa.
Viner med låg halt av tanniner är ofta gjorda på druvor med tunt skal, som gamay, pinot noir och grenache. Här är några förslag.
USA
279 kr
Ruby Zin är ett bärigt vin med smak av blåbär, hallon, örter och vanilj.
Tyskland
129 kr
Ett finstämt och elegant rött vin med komplexitet, struktur och utpräglade aromer. Smaken kännetecknas av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca.
Frankrike
149 kr
155 kr
Doften i Laroche Pinot Noir Réserve har inslag av mörka körsbär, kryddor, samt en fläkt av röda bär och kanel. Vinet är fruktigt och mjukt med en smak av fina toner av körsbär, mörka plommon, röda skogsbär och kryddor.
Viner med mycket tanniner är ofta gjorda på druvor med tjockare skal, som cabernet sauvignon eller
Italien
239 kr
Ruffino Riserva Ducale är en ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat .
Italien
999 kr
Damilano Barolo Cannubi 2018 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda frukter och en fläkt av kakao och torkade örter. Vinet har stadiga tanniner som brukligt, men de har en finkornig struktur som balanseras väl av vinets koncentration och smakrikedom.
Chile
65 kr
79 kr
Ett kryddigt och fylligt vin från Chile med toner av plommon, choklad och svartpeppar. God till lite lättare och medelkraftiga anrättningar på ljust och mörkt kött.
Frankrike
369 kr
Château Malescasse 2018 har en nyanserad doft med inslag av mörka plommon, svarta vinbär, blyertspenna, sommarvarm tallskog och en fläkt av kryddnejlika och muskot. Smaken är fyllig med stadiga men mogna tanniner, en bra intensitet samt en lång och komplex eftersmak där man finner både mörka frukter, röda plommon, kryddor, fat och svampskog.
Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs merLär dig mer om druvan som odlas flitigast för vin världen över – Cabernet Sauvignon. En blå druva som är oerhört populär och gör goda viner - som du också får tips på längre ner på sidan.
Läs merRöda viner av druvan zinfandel har verkligen visat sig falla svenskarna i smaken. Men druvan har en omstridd bakgrund då många vill påstå sig producera "originalet".
Läs merEn del personer får allergiska reaktioner på histaminet i röda viner. Vi berättar mer om histamin och tipsar om tre röda viner med låg histaminhalt.
Läs mer