Asiatisk kycklingsallad med jordnötsdressing.

Recept på en smakrik kycklingsallad med smak av ingefära, chili och jordnötter.

Asiatisk kycklingsallad med jordnötsdressing
Expedition Torrontés Chardonnay

Expedition Torrontés Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

625901

85,00 kr


CHILL OUT Chardonnay South Africa

CHILL OUT Chardonnay South Africa

Sydafrika

Systembolaget nr:

205301

82,00 kr


Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

524401

123,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 25 min

Efter en lång vinter med grytor och soppor (som jag älskar!) kan jag ibland bli lite sugen på något fräschare och lättare. Även om snön yr utanför fönstret och det enda vettiga vore att äta varm mat, så kan jag inte låta bli att laga sådana här enklare middagar ibland.

Dessutom har jag gått och blivit lite kär i jordnötsdressingen ni hittar i det här receptet på min asiatiska kycklingsallad. Dressingen i receptet passar perfekt att ringla över sallader eller varför inte att doppa fräscha små sommarrullar i? Sött, salt och lite surt, allt på en och samma gång och smaklökarna dansar samba i munnen. Underbart! I min asiatiska kycklingsallad valde jag att använda mig av kyckling, men vill man göra det helt vegetariskt skulle jag rekommendera att steka tofu och ha till.

Asiatisk kycklingsallad med jordnötsdressing

Ingredienser

  • 400 g kycklingfilé

  • Tamarisoja

  • 4 msk jordnötssmör

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk honung

  • 1 1/2 msk vinäger

  • 1 msk tamarisoja

  • saft från 1 lime

  • chiliflakes

  • svartpeppar

  • 1 msk finriven ingefära

  • 2 portioner rött ris

  • vitkål

  • rödkål

  • gurka

  • morötter

  • sojabönor

  • babyspenat

  • koriander

  • jordnötter

  • svarta sesamfrön

Gör så här

    1. Bryn kycklingfiléerna i lite olja tills de fått fin färg. Tillsätt ett par deciliter vatten och låt dem koka klart i vattnet.

    2. När köttsaften är helt genomskinlig, ta av kycklingen från spisen och låt svalna helt. Dela den sedan i bitar och ringla tamarisoja över. Ställ åt sidan.

    3. Blanda samman alla ingredienser till jordnötssåsen. Är jordnötssmöret för hårt brukar jag köra det några sekunder i micron. Då mjuknar det.

    4. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.

    5. Strimla röd- och vitkål fint. Hyvla gurka och morötter med en potatisskalare eller mandolin i tunna skivor.

    6. Lägg upp spenat, kål, gurka, morötter, ris, bönor och kyckling på en tallrik. Toppa med koriander, jordnötter och jordnötssåsen. Avsluta med att strö lite sesamfrön över.

    7. Häll upp ett glas vin till och låt fredagsmyset börja!

Vintips till asiatisk kycklingsallad med jordnötsdressing

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Till denna härliga asiatiska kycklingsallad passar ett vin med fruktsötma som balanseras väl av en fräsch syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus. Dessutom förpackat i en klimatsmart tetra.

CHILL OUT Chardonnay South Africa

82,00 kr


Ett vin som bjuder på fruktig smak med inslag av persika, fat päron, tropisk frukt, citrus. Vinet har en lätt fet textur som passar utmärkt till kyckling.

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

123,00 kr


I en högre priskategori hittar du här ett passande vin till asiatiska rätter. Aromatisk smak med viss restsötma, inslag av honung, rosor, litchi och päron.

Recept: Linnéa Seidel