Fisk- och skaldjursgryta med saffran.

Finns det något godare än en riktigt härlig fisk- och skaldjursgryta? Jag tror nästan inte det. Här har jag gjort den på både vatten och grädde, men du gör som du vill. Ta gärna och byt ut vattnet mot grädde för en ännu fylligare och lyxigare gryta.

Fisk- och skaldjursgryta med saffran.
logo

4

logo

0 h 40 min

Saffran är den givna kryddan i denna rätt. Räkorna blir som alla godast om de läggs i fisk- och skaldjursgrytan utan att få koka med tycker jag. En klick aioli eller crème fraîche är aldrig fel att ha till, precis som ett riktigt gott bröd har sin givna plats!

Linnéa

Fisk och skaldjursgryta med saffran:

Ingredienser

  • 0,5 purjolök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 msk tomatpuré

  • 0,5 g saffran

  • 2 dl vitt vin

  • 2 msk fiskfond

  • 2 dl vatten

  • 3 dl grädde

  • 1 röd paprika

  • 700 g fisk (jag tog lax)

  • 300 g räkor med skal

  • 450 g blåmusslor

  • salt och ev. lite citron

Gör så här

    1. Skiva purjolöken fint. Stek den mjuk i lite smör.

    2. Skala och finhacka vitlöken. Låt den steka med på medelvärme.

    3. Tillsätt tomatpuré, saffran och vitt vin. Låt allt koka upp. Ha i vatten och grädde och låt allt koka ihop i cirka 10 minuter. Vill du kan du reda av grytan lite här.

    4. Skölj och rensa musslorna, kasta de som är trasiga och som inte stängs när du knackar dem i köksbänken.

    5. Tärna paprikan och fisken. Ha i musslor, paprika och fisk i grytan, koka på medelvärme i cirka 5-7 minuter beroende på vilken slags fisk och hur stora bitar du gjort.

    6. Smaka av med salt och eventuellt lite citron om grytan behöver mer syra.

    7. Ha upp grytan i skålar, toppa med nyskapade räkor och massor med färska örter. Servera ett gott bröd till.

Vin till fisk- och skaldjursgryta:

L Chardonnay

115,00 kr


Fruktig och attraktiv doft med inslag gröna äpplen, färska örter, persika och citron. Smaken är torr, fruktig och fräsch med fina toner av gröna äpplen, gul melon, päron och citrus.

Recept: Linnéa Seidel