Vin till ostron.
Den tredje september är det ostronets dag och vi hyllar detta härliga blötdjur med ett gott och passande vin i glaset. Vi tipsar om 5 viner i olika prisklasser som passar till ostron.
Läs mer »Följ Linnéas recept och upptäck en ny dimension av ostron.
12 st ostron
1 liten röd lök
ett knippe gräslök
färsk dill
2 dl crème fraiche
2 tsk citronjuice
örtsalt
svartpeppar
ca 1 dl riven, vällagrad ost
Klä en plåt med bakplåtspapper. Öppna ostronen och lägg dem på plåten.
Skala och finhacka löken. Finhacka gräslök och dill. Lägg undan lite att dekorera med.
Blanda lök, gräslök, dill, crème fraîche, citron, salt och peppar. Klicka i cirka 1 msk i varje ostron. Strö över osten. Gratinera ostronen i 225°C i drygt 10 minuter eller tills osten börjat få färg.
Strö över resten av den finhackade dillen/gräslöken på de gratinerade ostronen och servera genast.
279,00 kr
En härlig kombination får du tillsammans med denna torra och friska Sancerre med ren och fräsch fruktighet. Inslag av krusbär, fläder, citron och en elegant mineralitet i eftersmaken.
219,00 kr
I en lägre priskategori rekommenderar vi denna Chenin Blanc till de gratinerade ostronen. Frisk och fruktig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime, persika och äpplen.
Det finns en rad olika klassiska drycker till ostron, från whisky till Champagne. Men är alla så bra kombinationer egentligen?
Vår dryckesexpert Mats Claësson har tagit hjälp av några "goa gubbar" från Göteborg för att utröna vad som passar bäst. Se filmen nedan!
Den tredje september är det ostronets dag och vi hyllar detta härliga blötdjur med ett gott och passande vin i glaset. Vi tipsar om 5 viner i olika prisklasser som passar till ostron.
Läs mer »Du som gillar ostron har säkert ätit dem på klassiskt vis med vinäger, schalottenlök och Tabasco. Nu måste du prova med härligt havsdoftande, skotsk whisky!
Läs mer »Om du älskar hummer och vill prova något annat, rekommenderar vi att gratinera den enligt Linnéas recept.
Läs mer »Ett stort fat med gratinerade havskräftor, hemgjord aioli, ett gott surdegsbröd och ett välkylt glas vitt vin på druvan Alvarinho. En riktigt lyxig sommarmiddag!
Läs mer »