Gratinerade ostron med smak av kryddor, citron och ost.

Följ Linnéas recept och upptäck en ny dimension av ostron.

Gratinerade ostron
L Chablis Domaine Laroche

L Chablis Domaine Laroche

Frankrike

Systembolaget nr:

7992501

179,00 kr


Champagne Louis Roederer Collection 244

Champagne Louis Roederer Collection 244

Frankrike

Systembolaget nr:

760201

569,00 kr


logo

12 st

logo

0 h 20 min

Gratinerade ostron

Ingredienser

  • 12 st ostron

  • 1 liten röd lök

  • ett knippe gräslök

  • färsk dill

  • 2 dl crème fraiche

  • 2 tsk citronjuice

  • örtsalt

  • svartpeppar

  • ca 1 dl riven, vällagrad ost

Gör så här

    1. Klä en plåt med bakplåtspapper. Öppna ostronen och lägg dem på plåten.

    2. Skala och finhacka löken. Finhacka gräslök och dill. Lägg undan lite att dekorera med.

    3. Blanda lök, gräslök, dill, crème fraîche, citron, salt och peppar. Klicka i cirka 1 msk i varje ostron. Strö över osten. Gratinera ostronen i 225°C i drygt 10 minuter eller tills osten börjat få färg.

    4. Strö över resten av den finhackade dillen/gräslöken på de gratinerade ostronen och servera genast.

Två vintips till gratinerade ostron:

L Chablis Domaine Laroche

179,00 kr


L Chablis Domaine Laroche är ett vin med nyanserad och fruktig doft med inslag av gula äpplen, örter, päron och citrus. Här finns en frisk och torr smak av gula äpplen, mineral, galiamelon och citron med toner av mandel och färska örter.

Champagne Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 243 har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.

Bästa drycken till naturella ostron?

Det finns en rad olika klassiska drycker till ostron, från whisky till Champagne. Men är alla så bra kombinationer egentligen? 

Vår dryckesexpert Mats Claësson har tagit hjälp av några "goa gubbar" från Göteborg för att utröna vad som passar bäst. Se filmen nedan!

Recept: Linnéa Seidel

Ostron på fat och ett glas vin

Vin till ostron.


Den tredje september är det ostronets dag och vi hyllar detta härliga blötdjur med ett gott och passande vin i glaset. Vi tipsar om några viner i olika prisklasser som passar till ostron.

Läs mer »