Grillad röding med fruktig salsa.

När du ska grilla färsk fisk är det bra att välja en fastare fisk - som röding, lax eller hälleflundra - med skinnsidan kvar. Då går det enkelt att grilla utan att fisken fastnar på grillen eller faller isär.

Grillad röding med fruktig salsa.
Colle Reale Rosé

Colle Reale Rosé

Italien

Systembolaget nr:

2242

99,00 kr


André Clouet Brut Rosé

André Clouet Brut Rosé

Frankrike

Systembolaget nr:

77253

459,00 kr


logo

4

När det kommer till råvaror som man kan lägga på grillen kan listan göras oändlig. Det känns som om tiden då man lade en färdigkryddad flintastek direkt över glöden och brassade på så mycket grillen tålde är ett minne blott. Som ett annat århundrade faktiskt.

Hemma hos oss börjar det bli trångt på grillen, för alla önskar alltid olika saker. Men min senaste favorit är att grilla färsk fisk. Ett tips är att välja en fastare fisk, som röding, lax eller hälleflundra med skinnsidan kvar. Då går det enkelt att grilla utan att fisken fastnar på grillen eller faller isär.Jag grillar alltid fisken på indirekt värme, alltså inte direkt över glöden utan vid sidan av. Sen är det viktigt att man inte flyttar runt fisken, låt den ligga kvar på gallret där du lagt den, då fastnar inte skinnet.

Fisken kan serveras tillsammans med vad man är sugen på för dagen. En klassisk skagenröra eller aioli är aldrig fel. Men idag var jag sugen på en fruktig salsa. Med sötma, lite syra och en gnutta sting i. I salsan passar det fint med koriander, men tycker du inte om det så ta färsk persilja istället.

Ingredienser

  • 4 rödingfiléer med skinnet kvar

  • salt

  • citron

  • 2 mogna avokador

  • 250 g jordgubbar

  • 300 g vattenmelon

  • 1 liten rödlök

  • saft från 1/2 lime

  • ca 1 tsk flytande honung (smaka dig fram, det beror på hur söta jordgubbarna är)

  • 1 msk olivolja

  • salt

  • 1 nypa chili flakes

  • koriander eller persilja

Gör så här

    1. Krydda fisken med citron och salt.

    2. Grilla sedan på indirekt värme cirka 5 minuter (beroende på storlek). Grilla sedan på indirekt värme cirka 5 minuter (beroende på storlek).

    3. Skär avokado, jordgubbar och melon i bitar. Skala och finhacka löken.

    4. Blanda ihop tillsammans med limesaft, honung, olja, salt och en nypa chili flakes. Hacka koriander eller persilja och blanda i salsan.

Vintips till grillad röding:

Colle Reale Rosé

99,00 kr


Fruktig doft med inslag av körsbär, blodapelsin och örter. Torr, frisk, fruktig rosé i matvänlig stil med inslag av röda bär, persika, blodgrape, körsbär och örter.

André Clouet Brut Rosé

459,00 kr


Färgen är svagt rosa och doften medelstor och påfallande elegant i en stram och svalt bärig stil med finstilta nyanser av blodgrapefrukt, röda äpplen, smultron och nygräddat vetebröd. Smaken är lätt till medelfyllig, charmerande fruktig men torr med en len textur och frisk syra.

Recept: Linnéa Seidel