Här är tomatsåsen som gör årets fattigaste helg till en fest!

I slutet av månaden när lönen gått åt till dyra krogbesök så är det svårt att få ihop ekonomin. Här får du recept på en god, billig och användbar tomatsås!

Tomatsås
Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

Italien

Systembolaget nr:

79652

239,00 kr


Ruffino Chianti Organic, 750ml

Ruffino Chianti Organic, 750ml

Italien

Systembolaget nr:

2310

109,00 kr


logo

0 h 30 min

Vi befinner oss i mitten av januari. Den kommande helgen beskrivs ofta som årets fattigaste. Många lönekonton är i ett kritiskt läge och än är det många dagar till den 25:e då lönen trillar in. Nyårsfesten och drivorna av mat under julen har rivit stora hål i plånböcker över hela landet. Därför tänkte vi presentera några knep i köket för att hålla nere kostnaderna. Nämligen genom en enkel och utsökt tomatsås!

Det viktigaste är att tänka som i ett restaurangkök. För att få ekonomin att gå ihop, planera inte bara för en kväll utan för hela veckan. Ett bra tips är att utgå från en tomatsås. Första dagen äter du den med pasta. Dag två förstärker du den med morot och andra grönsaker, så blir det en soppa till lunch. På kvällen sätter du en deg, mixar såsen hårt och lägger upp den på pizzagrunden. Olika topping gör att maten ändå får en viss variation. Finns det något kvar av tomatsåsen blir den en fond när det är dagn att göra köttfärsås och fixar tacos. Ett annat sätt att få liv i en gammal tomatsås är att ösa ner frysta skaldjur och persilja.

Tomatsås

Ingredienser

  • 2-3 gula lökar

  • 2-3 vitlöksklyftor

  • 3 msk olivolja

  • sardeller

  • timjan

  • oregano

  • svartpeppar

  • 5 tomater

  • 1 burk krossade tomater

  • 2 msk tomatpuré

  • 1-2 glas vin

  • parmesan

  • färsk basilika

Gör så här

    1. Hacka lök och vitlök fint. 2-3 gula lökar och lika många vitlöksklyftor.

    2. Låt detta svettas i stekpanna med 3 msk olivolja utan att ta färg.

    3. Släng i några finhackade sardeller. Ger fin sälta.

    4. Krydda tidigt med en bas av timjan, svartpeppar och oregano. Detta ger en lång smak.

    5. Ös i 5 hackade tomater utan kärnor.

    6. Fyll på med en burk tomatkross och två matskedar tomatpuré.

    7. Häll i ett glas vin eller två.

    8. Koka upp utan att det bränner i botten på pannan eller kastrullen.

    9. Sänk värmen och låt såsen puttra i minst en timme. Rör om då och då.

    10. Sila av fettet som ligger på ytan med en sked.

    11. Servera med parmesanost och färsk basilika.   

    12. Dagen efter kan du lägga i fint hackad morot i tomatsåsen och få fram mer söta smaker.

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

239,00 kr


Doften är fruktig med inslag av mörka skogsbär, körsbär och örter. Smaken är medelfyllig, kryddig och fruktig med trevliga inslag av mörka bär, choklad och en touch av örter. Ett perfekt italienskt rödtjut till tomatsåsen.

Ruffino Chianti Organic, 750ml

109,00 kr


Fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits. Passar till en stor mängd olika maträtter tack vare dess lätta karaktär. Varför inte till pasta med tomatsås.

Ruffino Montemasso

Ruffino


I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toscana tar man stor hänsyn till miljön.

Läs mer »