Körsbärstarte med salviagrädde.

En ljuvlig körsbärstarte med salviagrädde är desserten i vår grosshandlarlunch, speciellt framtagen för firandet av O.P. Anderson som fyller 130 år 2021.

Körsbärstarte med salviagrädde
O.P. Anderson, 700ml

O.P. Anderson, 700ml

Sverige

Systembolaget nr:

4201

299,00 kr


logo

4-6

En ljuvlig körsbärstarte med salviagrädde är desserten i vår grosshandlarlunch. Till varmrätt serveras helbakad kyckling och förrätten består av tagliatelle med syrad grädde och tryffel.

Salviagrädde

Ingredienser

  • 3 dl grädde

  • 10 blad färsk salvia

Gör så här

    1. Koka upp grädde och salviablad

    2. Låt svalna helt i kyl

    3. Vispa upp till servering

Pajdeg

Ingredienser

  • 360 g vetemjöl

  • 2 g salt

  • 18 g florsocker

  • 260 g smör

  • 75 g vatten

Gör så här

    1. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare.

    2. Tärna det kalla smöret och mixa ner i matberedaren tills degen börjar smula sig. Addera vattnet lite eftersom.

    3. Låt degen vila i kylen 1 timme. Smöra och pudra din pajform (25-28 cm). Kavla ut din pajdeg och lyft över den i formen.

    4. Skär av de överblivna degen på formen så du får en rak och fin kant.

Körsbärsfyllning

Ingredienser

  • 600g frysta körsbär

  • 260g strösocker

  • 35 g majsstärkelse

  • 1 vaniljstång (valfritt)

  • 1 citron

Gör så här

    1. Tina körsbären. Kan tinas direkt i en kastrull.

    2. Blanda ihop majsstärkelsen och socker och addera till körsbären i kastrullen.

    3. Skrapa ur kärnorna från vaniljstången. Koka vaniljstång samt kärnor tillsammans med kompotten i ca 5 min.

    4. Sätt ugnen på 190 grader.

    5. Häll fyllningen i pajskalet och baka tarten i mitten av ugnen i ca 40 min.

    6. Ta ut och låt svalna helt innan servering.

    7. Servera med salviagrädden.

Dryck till snapsbordet:

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


I år firar O.P. Anderson 130 år sedan lanseringen år 1891. Receptet har inte rörts på 130 år, bortsett från att alkoholhalten sänkts något. Den passar lika bra till en väl tilltagen lunch som till favoritsillen och på påsk- eller julbordet.

Recept: Marion Ringberg