Skala och finhacka vitlöken. Blanda med citronolja, örtsalt och färsk basilika. Blanda i kycklingen och låt marinera, gärna över natten. Tag fram och låt kycklingen bli rumstempererad.
Ge kycklingen en fin stekyta i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form och stick i en ugnstermometer i kycklingens tjockaste del. Laga färdigt kycklingen i en 200°C varm ugn. Jag brukar tillaga kycklingen tills den kommer upp i 66°C och sedan låta den vila under folie tills den kommer upp i 70°C.
Skala och skär pumpan och palsternackan i bitar. Finhacka purjolök. Skala och finhacka vitlöken.
Stek pumpa, palsternacka, purjolök och vitlök i olja i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Stek tills purjolök och vitlök börjar mjukna.
Tillsätt risoni, vatten, mjölk och buljongtärningar. Rör om ordentligt och låt sedan koka utan lock i 7 minuter. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vätska om det verkar behövas.
Rör i parmesan och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.
Skär den ugnsbakade kycklingen i skivor och servera till den krämiga risonin.