Krämig risoni med kyckling och pumpa.

Gillar du risotto ska du absolut testa risoni! Här har Linnéa gjort ett härligt recept med krämig risoni som toppas med kyckling. Servera med ett glas zinfandel.

Risoni med kyckling.
Ruby Zin Bag-in-Box

Ruby Zin Bag-in-Box

USA

Systembolaget nr:

7668008

277,00 kr


Ruby Zin

Ruby Zin

USA

Systembolaget nr:

7668001

111,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

En krämig risoni är aldrig fel. Lätt att laga och kräver inte riktigt lika mycket uppmärksamhet som till exempel en risotto gör.

Jag tycker det är gott att först steka på lite olika rotsaker, både butternutpumpa och palsternacka ger en härlig smak till maträtten. Jag kokar alltid utan lock, efter 7 minuter stänger jag av värmen och låter kastrullen stå medan jag dukar bordet och skär upp kycklingen. Då brukar konsistensen bli perfekt!

Krämig risoni med kyckling:

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 dl citronolja

  • 2 tsk örtsalt

  • färsk basilika

  • 900 g kyckling

  • 400 g butternutpumpa

  • 1 palsternacka

  • 10 cm purjolök

  • 2 vitlöksklyftor

  • olja att steka i

  • 3,5 dl risoni

  • 7 dl vatten

  • 4 dl mjölk

  • 2 kycklingbuljongstärningar

  • 1 dl riven parmesanost

  • färska kryddor (jag tog basilika och persilja)

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Skala och finhacka vitlöken. Blanda med citronolja, örtsalt och färsk basilika. Blanda i kycklingen och låt marinera, gärna över natten. Tag fram och låt kycklingen bli rumstempererad.

    2. Ge kycklingen en fin stekyta i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form och stick i en ugnstermometer i kycklingens tjockaste del. Laga färdigt kycklingen i en 200°C varm ugn. Jag brukar tillaga kycklingen tills den kommer upp i 66°C och sedan låta den vila under folie tills den kommer upp i 70°C.

    3. Skala och skär pumpan och palsternackan i bitar. Finhacka purjolök. Skala och finhacka vitlöken.

    4. Stek pumpa, palsternacka, purjolök och vitlök i olja i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Stek tills purjolök och vitlök börjar mjukna.

    5. Tillsätt risoni, vatten, mjölk och buljongtärningar. Rör om ordentligt och låt sedan koka utan lock i 7 minuter. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vätska om det verkar behövas.

    6. Rör i parmesan och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.

    7. Skär den ugnsbakade kycklingen i skivor och servera till den krämiga risonin.

Vin till risonin:

Till denna krämiga risoni rekommenderar vi vinet Ruby Zin. Bakom vinet står mångsysslaren Laila Bagge. I vinserien Ruby finns även två sorters prosecco.

Ruby Zin Bag-in-Box

277,00 kr


Till denna krämiga risoni med kyckling passar ett mjukt, bärigt vin som Ruby Zin perfekt. Vinet har en mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Dessutom är det ett vin med låg halt av histaminer och tanniner. Finns även på 750 ml-flaska.

Ruby Zin

111,00 kr


Ruby Zin är ett bärigt vin med mycket smak av blåbär, hallon, örter och vanilj. Ruby Zin är framtaget i samarbete med Laila Bagge. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner. Vinet finns även på bag-in-box.

Recept: Linnéa Seidel