Rigatoni all’amatriciana.

Rigatoni all’amatriciana är en fantastiskt god pastarätt med väldigt få ingredienser som går snabbt att göra. Recept på Amatriciana med dryckestips hittar du här.

Rigatoni all’amatriciana
Ruffino Chianti Organic, 750ml

Ruffino Chianti Organic, 750ml

Italien

Systembolaget nr:

231001

99,00 kr


Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

Italien

Systembolaget nr:

7965201

239,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Ursprunget till amatricianan är en rätt som heter gricia och består av samma ingredienser minus tomaterna. På Da Enzo använder man så få ingredienser som möjligt, vilket gör att detta är receptet på en amatriciana i dess renaste form. Eftersom man inte kryddar rätten, är det viktigt att tomaterna är av en smakrik sort, helst San Marzano. Receptet kommer från kokboken "Pasta på italienska" som är skriven av Sara Berg.

Rigatoni all’amatriciana:

Ingredienser

  • 500 g rigatoni

  • 250 g tärnad guanciale utan svål

  • 500 g passerade tomater

  • pecorino till servering

  • salt

Gör så här

    1. Koka upp rikligt med pastavatten i en stor kastrull och salta det.

    2. Stek guancialen i en torr panna, tills fettet sipprar ut och den blivit knaprig. Häll bort det mesta av fettet. Sänk värmen, tillsätt tomaterna och låt såsen koka 10–15 minuter. Späd med pastavatten om det behövs.

    3. Koka pastan 10 minuter eller till strax före al dente.

    4. Blanda ner pastan i såsen och låt den koka den sista minuten i pannan. Lägg upp på tallrikar och riv över pecorino.

Vintips till Rigatoni all’amatriciana:

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Ruffino Chianti Organic är ett klassiskt pastavin som är medelfylligt åt det lite lättare hållet med  en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

239,00 kr


I en liten högre prisklass rekommenderar vi Ruffino Riserva Ducale. En ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao och i smaken finns fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat.

Recept: Sara Berg