Att välja vin till olika rätter på kyckling.
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »En variant av den franska rätten coq au vin, fast här tillagas allt i en och samma stekpanna eller gryta.
Idag har jag gjort en liten variant av den franska rätten coq au vin. Fast här tillagas allt i en och samma stekpanna eller gryta. Det fina med matlagning är att man kan göra så, hitta inspiration på ett ställe, men sedan göra en helt annan rätt. Visst är det ganska fantastiskt ändå?
Jag har använt mig av svart ris till detta, för att jag tycker svart ris är så vackert och har en riktigt god smak. Sedan ska just det svarta riset koka cirka 40 minuter vilket passar ypperligt för den här rätten. Mot slutet tillsätter jag 1 dl blandade gryner, för att få lite struktur på rätten. I mataffären finns massor av olika färdiga blandade gryner på påse som du enkelt kan använda dig av.
700 g kycklingdelar
1/2 dl olja
1 msk honung
4 blad salvia
salt och svartpeppar
200 g kastanjechampinjoner
3 små gula lökar
2 dl svart ris
4 dl kycklingbuljong
1/2 dl rött vin
Persilja
1 dl blandade gryner
150 g färska haricots verts
Salladslök
1/2 citron
Blanda samman olja, honung, salvia, salt och peppar. Massera in detta i kycklingen.
Bryn sedan kycklingdelarna i lite olja tills de fått fin färg på båda sidorna. Lägg kycklingen åt sidan.
Dela svamparna om de är stora och stek på medelvärme. Kvarta löken och låt den steka med. Krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan.
Tillsätt svart ris i stekpannan. Stek under omrörning ett par minuter. Häll över buljong och rött vin. Lägg i kycklingdelarna och låt allt koka upp.
Sänk värmen och sätt på ett lock över stekpannan/grytan. Låt allt sjuda i cirka 30 minuter.
Lägg i den stekta löken och svampen, finhackad persilja, 1 dl blandade gryner och färska haricots verts. Låt detta koka med i cirka 10 minuter.
Ta av locket och låt all eventuell överflödig vätska koka bort.
Smaka av riset med salt och svartpeppar. Strimla lite salladslök och strö över den färdiga rätten tillsammans med en skvätt pressad citron.
239,00 kr
Till min kyckling passar ett rött medelfylligt vin, som CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia. Ett vin med bärig doft och generös smak.
Recept: Linnéa Seidel
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »Ge kycklingen tid i ugnen på en lägre temperatur och ös den ett gudagott tryffelsmör. Av skyn som bildas gör du sen den godaste tryffelsås du kan tänka dig.
Läs mer »Linnéa har gjort en somrig variant på den franska klassikern Salade Niçoise som serveras med ett fruktigt glas rosé.
Läs mer »Det franska köket har en lång historia och tradition som fransmännen värnar starkt om. Här lär du dig mer om fransk mat och hur du ska tänka när du väljer vin.
Läs mer »