Silltårta

En spännande variant på silltårta som kan göras i portionsstorlek. Linnéa har använt tre sorters sill och hönökaka till denna skapelse, och till detta serverar vi gärna en god snaps!

Silltårta med tre sorters sill.
O.P. Anderson, 700ml

O.P. Anderson, 700ml

Sverige

Systembolaget nr:

42

299,00 kr


logo

8

logo

0 h 30 min

Mammas sillstårta. Det här är en klassiker till både midsommar och påsk hemma hos oss. I originalreceptet skal det vara tomatsill. Men det har jag inte sett till på många år. Istället brukar jag använda skärgårdssill.

Vi brukar göra en stor, rund tårta som till förrätt räcker till ca 8 personer. Här har jag istället gjort dom i portionsbitar. Dom blir rätt rejäla och de skulle jag rekommendera att äta som en god midsommarlunch.

/Linnéa

Silltårta:

Ingredienser

  • 6 halvmånar hönökaka eller 12 skivor små runda

  • smör

  • 5 dl riven västerbottensost

  • 1 dl finhackad gul lök

  • 6 ägg, hårdkokta och skivade

  • svartpeppar

  • 2 dl majonnäs

  • 2 dl finstrimlad ruccola

  • 3 dl gräddfil

  • valfri sallad

  • 250 g inlagd sill

  • 250 g senapssill

  • 250 g skärgårdssill

  • gräslök

  • rödlök

Gör så här

    1. För en stor tårta: Lägg ut två skivor hönökaka på ett uppläggningsfat så de bildar en cirkel.

    2. Bred ett lager smör på brödet. Fördela den rivna osten och den finhackade, gula löken över. Lägg på två nya brödskivor, se till att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.

    3. Bred ett lager smör på brödskivorna.

    4. Lägg på de skivade äggen och majonnäs. Krydda med svartpeppar och strö över den finhackade ruccolan.

    5. Lägg på det sista lagret bröd. Bred över gräddfilen. Finhacka ruccola och lägg som en yttersta ring. Dekorera sedan silltårtan med sill. Toppa med gräslök och ringar av rödlök.

    6. För att göra portionstårtor gör du på exakt samma vis. Men använder mindre, runda brödbitar av hönökaka.

Snaps till silltårtan:

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


Kryddspriten är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak.

Recept: Linnéa Seidel