Texas Chili av Jonas Cramby.

Hösten 2023 släppte Jonas Cramby kokboken "Americana", full av läckra recept som bottnar i den amerikanska matkulturen. Här är hans version av en äkta Texas Chili.

Texas Chili av Jonas Cramby.

Foto: Lennart Weibull

Pinot Noir for you and for me

Pinot Noir for you and for me

Moldavien

Systembolaget nr:

5111701

79,00 kr


Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

USA

Systembolaget nr:

8888001

155,00 kr

171,00 kr


logo

4-6

Tvärtemot vad många tror är chili inte bara en maträtt som endast kan lagas på ett sätt. Det är snarare en hel kategori av mat som lagas olika beroende på vem som gör den och vad som finns hemma. Den är enkel att tillaga, reder sig själv, räcker till många, innehåller (för det mesta) billiga ingredienser och är både fyllning och salsa i ett. Det är också djupt tillfredsställande att sitta hukad över en ångande tallrik långkok så i den här boken har jag valt att inkludera fyra olika chilisorter och ett par olika användningsområden för resterna. Vi börjar med originalet. The OG. Gubben i stubben: chili queen chili a.k.a Texas red a.k.a Texas no bean chili.

Jonas Cramby

Texas Chili:

Ingredienser

  • 1,5 kg högrev, tärnat

  • 0,5 dl talg, alt. olivolja

  • 3 gula lökar, finhackade

  • 6 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 msk spiskummin

  • 1 msk vitlökspulver

  • 1 msk lökpulver

  • 1 msk torkad oregano

  • 1 msk chilipulver

  • 2 msk kycklingpulver

  • 1 l vatten

  • 6 torkade guajillochili, urkärnade

  • 4 torkade anchochili, urkärnade

  • salt och svartpeppar

Servering:

  • inlagd jalapeño, skivad

  • crème fraiche

  • koriander- och silverlökshack

  • cornbread, se recept här, alt vetetortillas,

  • alt tortillachips

Gör så här

    1. Stek köttet i talg eller olja i gryta tills det får färg. Tillsätt lök och vitlök och stek ett par minuter innan du häller på de torra kryddorna och blandar runt.

    2. Häll på vattnet och koka upp. Ta bort eventuellt skum och lägg i chili. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra med lock på glänt 1 timme.

    3. Ta upp chilin och mixa den helt slät med lite av buljongen. Häll tillbaka i grytan. Koka ungefär 1 timme tills köttet är mört och gott.

    4. Smaka av med salt och peppar och servera på valfritt sätt.

SÅ ÄTER DU CHILI

En annan bra grej med chili är att det går att äta på så många olika sätt. Du kan äta den med nybakt cornbread, som fyllning i taco, med tortillachips eller bara sleva upp den med nybakt vetetortilla hoprullad som sked – du kan till och med äta den med ris om du känner för det.

Du kan också använda din överblivna chili som grund till massa andra rätter. På sidan 118 i boken "Americana" ser du hur du äter din chili med spaghetti, på sidan 61 som topping på varm korv och på sidan 137 i form av casserole.

Kokboken "Americana" av Jonas Cramby.
Kokboken "Americana" av Jonas Cramby.

Dryckestips till Texas Chili:

Pinot Noir for you and for me

79,00 kr


Här har vi en mjuk pinot med fruktsötma som väl finner sin plats till heta rätter på ljust kött eller fågel. Serveras med fördel lite kyld (cirka 13 grader).

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


En god och fruktdriven pinot som passar som handen i handsken till grillad quesadilla med rökt chili, ost och paprika, eller andra tex-mexrätter. Den rör sig för övrigt elegant till många rätter baserat på ljust kött eller fågel.

Recept: Jonas Cramby