Kyckling i ugn med vitlök, citron och timjan.
Här bjuder vi på ett lättlagat och läckert recept på kyckling i ugn med vitlök. Servera med en god citron- och timjandressing och ett glas vitt vin!
Läs mer »Linnéa rekommenderar att ugnsrosta en hel kyckling fylld med godsaker.
När man vill bjuda på en härlig middag, men inte känner för att spendera hela dagen i köket, är ett av mina bästa tips att ugnsrosta en hel kyckling. Det känns lite mer speciellt än att bara servera kycklingfiléer. Dessutom har du möjlighet att få till en helt makalöst god och mör kyckling som du smaksätter genom att fylla den med godsaker. Här har jag valt att hålla smaksättningen enkel och klassisk. Citron, vitlök, smör och timjan är alla otroligt goda att smaksätta just kyckling med. Men har du andra favoriter så använd gärna dem!
Mina två favoriter den här hösten är helt klart butternutpumpa och svartkål. Helt i säsong och så goda ihop! Här har jag gjort en härlig sallad som jag sedan adderat lite knaprighet till i form av krispigt äpple, nötter och granatäpple. För att ta ner sötman i pumpan pressade jag över färsk citron och strödde sedan över rejält med flingsalt. Det blir en helt magisk kombination som passar otroligt bra till kycklingen!
1 1/2 kg majskyckling
25 g smör
3 vitlöksklyftor
1 citron
1/2 kruka färsk timjan
Olivolja
Salt och svartpeppar
Skölj och torka kycklingen helt torr med hushållspapper.
Skär smöret i små kuber.
Lossa skinnet något från kycklingbrösten och tryck in smör där.
Skala och krossa vitlök. Fyll kycklingen med vitlök, tvättad och delad citron samt färsk timjan.
Gnid in kycklingen med olja och strö salt och svartpeppar över.
Ugnsbaka i 200°C i cirka 1 1/2- 2 timmar. Jag brukar räkna cirka 1 timme per kilo i ugnen.
ca 700 g butternutpumpa
1 rödlök
ca 150 g svartkål
2 syrliga äpplen
100 g pekannötter
1 granatäpple
Olja
Flingsalt och svartpeppar
Citron
Skala, dela och kärna ur pumpan. Skär den i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form. Ringla över olja och salt.
Rosta i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpabitarna är helt mjuka.
Skala och skär rödlöken. Stek den mjuk i lite olja.
Ansa svartkålen genom att skära bort den svarta, hårda stjälken i mitten. Dela sedan kålen i mindre bitar.
Stek tillsammans med löken tills kålen är mjuk. Lägg i den ugnsbakade pumpan i stekpannan och blanda om. Ta av från plattan.
Kärna ur och tärna äpplet fint. Blanda i det tillsammans med krossade pekannötter i pumpasalladen.
Lägg upp på ett fat och strö färska granatäpplekärnor över.
Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron. Servera med den ugnsrostade kycklingen.
Häll upp ett glas härligt vitt vin och låt fredagsmyset börja!
109,00 kr
Till en så här härligt smaksatt kyckling passar ett glas Chenin Blanc från Sydafrika. Torr, fräsch och fruktig med inslag av äpple, päron, aprikos och citrus.
249,00 kr
Med en blek citronguldig nyans är detta en härligt fräsch och ren stil av Chenin Blanc. Toner av mogna saftiga persikor och päron med balanserade toner av citronskal och korianderkryddor. Smaken är ungdomlig och uppfriskande med en fin syra och härlig frukt som ger komplexitet och textur.
Recept: Linnéa Seidel
Här bjuder vi på ett lättlagat och läckert recept på kyckling i ugn med vitlök. Servera med en god citron- och timjandressing och ett glas vitt vin!
Läs mer »Ge kycklingen tid i ugnen på en lägre temperatur och ös den ett gudagott tryffelsmör. Av skyn som bildas gör du sen den godaste tryffelsås du kan tänka dig.
Läs mer »Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »Stjärnkocken Danyel Couet bryr sig lika mycket om råvaran som att det ska smaka gott.
Läs mer »