Ugnsbakad citronkyckling med sallad på butternutpumpa.

Linnéa rekommenderar att ugnsrosta en hel kyckling fylld med godsaker.

Citron- och vitlökskyckling med ugnsbakad pumpasallad
Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc

Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

54

109,00 kr


Spier 21 Gables Chenin Blanc

Spier 21 Gables Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

72798

249,00 kr


logo

4 portioner

logo

1 h 45 min

När man vill bjuda på en härlig middag, men inte känner för att spendera hela dagen i köket, är ett av mina bästa tips att ugnsrosta en hel kyckling. Det känns lite mer speciellt än att bara servera kycklingfiléer. Dessutom har du möjlighet att få till en helt makalöst god och mör kyckling som du smaksätter genom att fylla den med godsaker. Här har jag valt att hålla smaksättningen enkel och klassisk. Citron, vitlök, smör och timjan är alla otroligt goda att smaksätta just kyckling med. Men har du andra favoriter så använd gärna dem!

Mina två favoriter den här hösten är helt klart butternutpumpa och svartkål. Helt i säsong och så goda ihop! Här har jag gjort en härlig sallad som jag sedan adderat lite knaprighet till i form av krispigt äpple, nötter och granatäpple. För att ta ner sötman i pumpan pressade jag över färsk citron och strödde sedan över rejält med flingsalt. Det blir en helt magisk kombination som passar otroligt bra till kycklingen!

Citron- och vitlökskyckling

Ingredienser

  • 1 1/2 kg majskyckling

  • 25 g smör

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 citron

  • 1/2 kruka färsk timjan

  • Olivolja

  • Salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Skölj och torka kycklingen helt torr med hushållspapper.

    2. Skär smöret i små kuber.

    3. Lossa skinnet något från kycklingbrösten och tryck in smör där.

    4. Skala och krossa vitlök. Fyll kycklingen med vitlök, tvättad och delad citron samt färsk timjan.

    5. Gnid in kycklingen med olja och strö salt och svartpeppar över.

    6. Ugnsbaka i 200°C i cirka 1 1/2- 2 timmar. Jag brukar räkna cirka 1 timme per kilo i ugnen.

Ugnsbakad pumpasallad

Ingredienser

  • ca 700 g butternutpumpa

  • 1 rödlök

  • ca 150 g svartkål

  • 2 syrliga äpplen

  • 100 g pekannötter

  • 1 granatäpple

  • Olja

  • Flingsalt och svartpeppar

  • Citron

Gör så här

    1. Skala, dela och kärna ur pumpan. Skär den i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form. Ringla över olja och salt.

    2. Rosta i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpabitarna är helt mjuka.

    3. Skala och skär rödlöken. Stek den mjuk i lite olja.

    4. Ansa svartkålen genom att skära bort den svarta, hårda stjälken i mitten. Dela sedan kålen i mindre bitar.

    5. Stek tillsammans med löken tills kålen är mjuk. Lägg i den ugnsbakade pumpan i stekpannan och blanda om. Ta av från plattan.

    6. Kärna ur och tärna äpplet fint. Blanda i det tillsammans med krossade pekannötter i pumpasalladen.

    7. Lägg upp på ett fat och strö färska granatäpplekärnor över.

    8. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron. Servera med den ugnsrostade kycklingen.

    9. Häll upp ett glas härligt vitt vin och låt fredagsmyset börja!

2 vintips till ugnsbakad citronkyckling:

Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc

109,00 kr


Till en så här härligt smaksatt kyckling passar ett glas Chenin Blanc från Sydafrika. Torr, fräsch och fruktig med inslag av äpple, päron, aprikos och citrus.

Spier 21 Gables Chenin Blanc

249,00 kr


Med en blek citronguldig nyans är detta en härligt fräsch och ren stil av Chenin Blanc. Toner av mogna saftiga persikor och päron med balanserade toner av citronskal och korianderkryddor. Smaken är ungdomlig och uppfriskande med en fin syra och härlig frukt som ger komplexitet och textur.

Recept: Linnéa Seidel