Gräddkola med Amarula, pistage och havssalt

200 gram smör
2 dl socker
1/2 dl farinsocker
1 dl Amarula Cream
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
½ tsk havssalt
½ dl pistagenötter
200 gram mörk choklad

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och bryn det, värm på medeltemperatur tills det börjar bubbla och rör om hela tiden, låt det få en gyllenbrun färg, dra av ifrån plattan och tillsätt då socker, farinsocker, Amarula, grädde och ljus sirap. Rör om och ställ tillbaka på plattan och koka på medeltemperatur tills den är cirka 124 grader. Använd en termometer eller gör kulprovet. Häll i en form med bakplåtspapper, cirka 20 x 20 cm. Låt stå i rumstemperatur över natten och skär sedan i fina bitar. Smält den mörka chokladen och doppa bitarna, låt stelna.

Recept: Sara Aasum Hultberg. Årets konditor 2014

Pepparkakor

425 gram socker
0,75 dl sirap
1,25 dl vatten
250 gram smör
Ca 1 kilo vetemjöl
0,5 matsked kanel
1 matskedar ingefära
1/4 tesked nejlikor
0,5 matsked bikarbonat
1 dl Amarula Cream

Gör så här:
Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt smöret smälta i kastrullen. Häll i Amarula och rör om ordentligt. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke. Tillsätt vätskan och arbeta snabbt ihop till en fast deg. Låt degen vila i kylen, gärna ett dygn. Kavla ut tunt och stansa ut figurer, allra helst med en elefantform.Grädda sedan i 200 grader i ca 7 minuter.

Mjölkchokladtryffel med vanilj och Amarula

Cirka 30 tryfflar

200 gram mjölkchoklad
3/4 dl grädde
1/4 dl honung
1 vaniljstång
30 gram smör
1/3 dl Amarula Cream gräddlikör
150 gram mörk choklad

Gör så här:

Hacka mjölkchokladen i mindre bitar om du inte använder pellets, lägg i en bunke. Koka upp grädden med honung och urskrapad vaniljstång. Slå gräddkoket över chokladen och låt den smälta medan du rör om med en slickepott. Tillsätt smöret och mixa ihop med en stavmixer. Mixa till sist i Amarulan i 3 omgångar tills du har en homogen och slät tryffel. Låt tryffeln stå i rumstemperatur i cirka 2 timmar. Lägg ut bakplåtspapper på plåt och spritsa tryffeln på och ställ i frysen i 1 timme. När topparna känns fasta, smält den mörka chokladen och ställ topparna på ett galler, häll på den smälta chokladen och låt stå för att stelna.

Recept: Sara Aasum Hultberg. Årets konditor 2014

Mjölkchokladfudge med Amarula och kaffe

3 dl grädde
1 tsk kaffebönor
3 dl socker
1 dl mörk sirap
75 gram smör
100 gram mjölkchoklad
½ dl Amarula Cream gräddlikör

Gör så här:

Förbered en form, cirka 20 x 30 cm med bakplåtspapper. Mixa kaffebönorna fint, lägg dem tillsammans med grädde, socker, sirap och smör i en kastrull och låt sjuda på medeltemperatur under omröring i cirka 15-20 minuter. Använd en termometer och när den visar 122 grader, dra av ifrån plattan och tillsätt chokladen samt Amarula. Rör försiktigt ihop tills allt har smält ihop och häll ut i formen, låt stelna i rumstemperatur i cirka 4 timmar och skär sedan i fina bitar. Pudra eventuellt med kakao.

Recept: Sara Aasum Hultberg. Årets konditor 2014

Chokladfondant med Amarulakola

8 portioner

Fondant:
150 gram mörk choklad, cirka 70 %
150 gram normalsaltat smör
4 ägg
½ dl råsocker
1 ½ msk majsstärkelse
2 ½ msk kakao
En nypa salt

Kola:
1 dl amarula
60 gram smör
1 ½ dl strösocker
½ dl glukos
Kakao till servering

Gör så här:

Börja med kolan, koka samtliga ingredienser i en liten kastrull i cirka 15 minuter, rör om under tiden, använd en termometer och dra av plattan när kolan är 121 grader. Häll i en liten form, cirka 10 x 10 cm. Låt svalna och ställ sedan in i kylen innan den skärs upp i små bitar, cirka 1 x 1 cm.

Sätt ugnen på 190 grader. För fondanten, smält smöret i en kastrull och dra av ifrån plattan. Tillsätt chokladen lätt hackad och låt smälta ihop med smöret. Vispa upp ägg och socker lätt fluffigt och vänd sedan ner chokladsmeten. Avsluta med att sikta i majsstärkelsen samt kakaon och saltet på slutet. Smörj kokotter med smör eller använd ringar som du smörjer. Fyll upp med smet cirka 4 cm och tryck ner en kolabit i varje fondant och se till så att den är täckt med smet. Baka av i ugnen i cirka 8-11 minuter. Den ska vara ordentligt kladdig inuti men precis ha satt sig runt kanterna. Låt svalna någon minut och ta försiktigt ut fondanten ur formen och pudra med kakao. Servera genast.

Recept: Sara Aasum Hultberg. Årets konditor 2014

Pot du crème med Amarula

6 portioner

1 dl grädde
1 dl Amarula Cream gräddlikör
2 dl mjölk
½ dl farinsocker
4st äggulor
80 gram mjölkchoklad
80 gram mörk choklad

Till garnityr:

6 msk råsocker
2 dl grädde
2 msk Amarula Cream gräddlikör

Gör så här:

Blanda grädde, Amarula och mjölk i en kastrull och värm upp en aning. Vispa upp farinsocker med äggulor lätt. Tillsätt gräddblandningen över äggvispet och rör om, häll tillbaka i kastrullen och värm till 83 grader. Hacka ner mjölkchoklad och mörk choklad i en bunke och tillsätt krämblandningen över. Rör om tills smeten är helt slät och tillsätt i portionsstora koppar som tål ugn. Baka i ugnen på 95 grader i cirka 45-55 minuter tills den har satt sig. Den kan upplevas en aning lös i mitten men kommer att sätta sig när den kyls ner. Låt svalna och kyl i minst 1 timme. Ta ut en stund före servering, täck ytan med råsocker och bränn av med en gasolbrännare, servera med lättvispad grädde som du vänder ner Amarula i på slutet.

Recept: Sara Aasum Hultberg. Årets konditor 2014

Amarula Cream

Beställ här:

156 SEK