10 tydliga vårtecken.

Vårtecken: 10 säkra tecken på att våren äntligen är här!

Vårtecken - Blomster

Enligt meteorologen har våren kommit till Sverige när dygnstemperaturen har legat över noll grader sju dygn följd. Det innebär att våren äntligen är här i största delen av landet. Det är bara allra längst upp i norr och i gränstrakterna mot Norge som vintern envisas med att stanna kvar ett tag till. Vi på folk o folk har tittat på andra saker än temperaturen som visar att det är vår i luften. Här är några vårtecken som får vårkänslorna att spritta i kroppen.

1. Uteserveringar och rosévin i glasen

I takt med att solens strålar börjar värma våra frusna vintersjälar dammar krogar och caféer av sina utemöbler och dukar upp på trottoarer och torg. Som vi har längtat! Vi svenskar tycks inte få nog av att sitta ute, även om temperaturen ibland gör att vi måste linda in oss i lager av filtar. Nu börjar vi också att korka upp roséflaskorna och njuta av läskande rosévin i glasen.

2. Tulpaner i en vas

Vårtecken - Tulpaner

Tulpaner är en av våra mest efterlängtade snittblommor och de är omåttligt populära. Svenskarna är det folk som köper flest tulpaner i världen per person. Enligt jordbruksverket odlas det inte mindre än 150 miljoner tulpaner i Sverige per år.

Så här tar du hand om din tulpan för att den ska hålla länge:

  1. Skär av cirka 1 cm av stjälkarna med en vass kniv så att tulpanerna lättare tar upp vatten.

  2. Ställ blommorna i en vas och fyll på med friskt, kallt vatten. Låt plasten runt vara kvar som stöd den första timmen de suger upp vatten, då blir stjälkarna raka och fina.

  3. Ta bort förpackningen, ställ dem på en dragfri och gärna sval plats samt undvik direkt solljus. Placera dem inte heller i närheten av frukt, då håller de sämre.

  4. Ge blommorna en ny snittyta och vatten någon gång och njut av de vackra vårblommorna.

Källa: Blomsterlandet samt Tulpanguiden

3. Sommartid

Vårtecken - Vrida tillbaka klockan

Äntligen är det ljusare på kvällarna och av någon underlig anledning känns det som att dygnet är längre. Fast natten mellan 30 och 31 mars var det ju faktiskt kortare eftersom vi ställde fram klockan en timme.

Enligt sömnforskaren Matthew Walker borde vi avskaffa sommartiden helt då kroppen är känslig för instabilitet i dygnsrytmen. Hos Skavlan tidigare i år förklarade han att vi mår sämre både psykiskt och fysiskt av att mixtra med sömnen och antalet hjärtattacker ökar markant den första dagen efter omställningen av klockan på våren.

4. Körsbärsblommorna blommar

Vårtecken - Körsbärsblom

Ett av de vackraste vårtecknen är när körsbärsblommorna börjar blomma. Att det är på gång ser vi när instagramflödet börjar översållas med bilder på de rosa små blommorna. En av de mest kända platserna i Sverige är Kungsträdgården i Stockholm och sålunda också en av de flitigast fotograferade platserna så här års.

Det finns mer än 200 olika sorters körsbärsblommor, och alla är inte rosa. De kan vara alltifrån vita till djupt röda.

Visste du att körsbärsblomman har en egen dag? Datumet varierar år från år och på olika platser och man utgår ifrån när man beräknar att 70 procent av körsbärsträden står i blom.

5. Gatsopning

Vårtecken - Gatusopning

Ett annat säkert vårtecken är när den stora sopsvängen har dragit igång för att rensa våra gator och trottoarer från allt grus som ligger som kvar i drivor efter att snön har smält bort. Nu är det definitivt slutsnöat för den här gången, tack och lov.

6. Cykeln putsas av och pumpas

Vårtecken - Ta ut cykeln

Ett säkert vårtecken är när cyklarna plockas fram ur förråden och putsas, smörjs av och pumpas. Nu fylls de rensopade cykelbanorna av allsköns cyklister. Gående gör dock bäst i att hålla sig på sin sida av de vita linjerna då långt ifrån alla cyklister har vett att anpassa hastigheten till att det finns andra i närheten.

Ett mindre roligt vårtecken som följer av detta är att även cykelstölderna ökar den här tiden på året. Ställ cykeln där det rör sig mycket folk och lås fast den med ett ordentligt lås!

7. Årets glassnyheter

Vårtecken - Glassnyheter

När det bli vår i luften ser vi parkbänkarna fyllas av glassätande människor. Då passar glassbolagen också på att lansera nya pinnar och strutar. Så hitta en härlig plats i solen och njut av årets första glass tillsammans med någon du tycker om.

8. Fågelkvitter

Vårtecken - Fågelkvitter

I takt med att fåglarna flyttar hem från vinterns långa frånvaro brukar vi höra dem i var och varannan buske. Men vad säger de egentligen?

Enligt Friluftsfrämjandet sjunger fåglarna för att markera sitt revir eller locka till sig en hona. Och när ungarna kommer är avsikten också att lära de små att själva kunna sjunga.

Här kan du lyssna hur några av våra vanligaste fåglar låter.

9. Deklarationen

Vårtecken - Deklarationen

Alla vårtecken är inte lika tilltalande, även om det också kan innebära en välkommen skatteåterbäring för vissa. På våren är det alltså tid att tala om för våra myndigheter hur det står till med vår inkomst och ekonomi – det är dags att deklarera. Blanketten landar i brevlådan eller kommer digitalt någon gång i mars-april.

10. Pollenallergi

Vårtecken - Pollenallergi

Trädpollenallergikerna märker tydligast av sina vårtecken i ögon, näsa och hals, som sätter igång att rinna och klia när våren är i antågande. Varför heter det egentligen hösnuva, undrar den frågvise efter som det kommer så här års eller på sommaren? En av fyra svenskar lider av pollenallergi och det vanligaste är att man är överkänslig mot björk- och gräspollen, enligt Pollenkoll.se.

På deras hemsida kan du se pollenprognoser där du bor eller ladda ned en app så att du har koll i mobilen. Bra att veta så att du kan anpassa dina aktiviteter eller hålla dig inne de dagar det är mest besvärligt.

Vårtecken på Systembolaget:

Aqua di Venus Rosé

209,00 kr


Ett underbart rosévin att korka upp nu under våren. Aqua di Venus är en elegant och fruktig rosé med fina toner av röda frukter, färska örter, apelsin, blommor och våt sten. Förpackat i en läcker flaska!

CHILL OUT Shiraz Rosé California

229,00 kr


Ett mycket trevligt rosé med bäriga toner av björnbär och hallon. Passar perfekt till den grillade fisken och vårens fräscha sallader.

Don Simon Sangria BIO

69,00 kr


En vårnyhet på Systembolaget är denna lyxiga sangria. Smaken är fruktig, söt och kryddig med ett trevligt avslut av kanel, citrus, äpple och röda frukter. Serveras vid 6-8°C som sällskapsdryck, med frukt och även isbitar om man så önskar.