Vårens trädgårdstrender och tips från trädgårdsexperter.
Nu är det vår och många av oss har börjat med sommarhalvårets stora projekt – odlingarna i trädgården eller på balkongen. folk o folk besökte nyligen Trädgårdsmässan i Älvsjö och har pratat med några experter för att se vart vindarna blåser 2019.
Nu är det vår och många av oss har börjat med sommarhalvårets stora projekt – odlingarna i trädgården eller på balkongen. folk o folk besökte nyligen Trädgårdsmässan i Älvsjö och har pratat med några experter för att se vart vindarna blåser 2019.
– En del tycker inte att man ska prata om trender i trädgårdsbranschen, men det tycker jag, säger Lotta Ahlvar självklart, trendexpert och projektledare på Stockholmsmässan.
Hon poängterar att en av de viktigaste frågorna just nu som påverkar oss alla – klimatfrågan – också avspeglar sig i trädgårdsodlandet.
Miljön tycks vara genomgående oavsett vem man pratar med. Precis som i samhället i stort är ämnet även i fokus hos trädgårdsentusiasterna.
– Att odla klimatsmart är på sätt och vis en trend nu. Och det kan alla som har en trädgård göra genom att jordförbättra och till exempel odla växelvis och varva med grödor som potatis och baljväxter då och då, säger Lotta Ahlvar.
En plats för återhämtning
Karin Elmberg, hortonom på Wexthuset, är också inne på klimatfrågan. Hon talar om tre stora trender för säsongen 2019: återhämtning, odlingslust och återbruk. Hon menar att dessa speglar hur vår intensiva livsstil skapar en längtan efter återhämtning, miljötänk och närkontakt med spirande liv.
– En intensiv livsstil skapar ett behov av en ”mediefri” oas. Ingenting passar bättre för detta ändamål än naturen, trädgården eller en ombonad balkong, enligt Karin Elmberg.
Göran Edberg, projektchef för Trädgårdsmässan i Älvsjö håller med:
– Jag ser att trädgården blir mer och mer som vårt vardagsrum. Vi lever i den både lodrätt och vertikalt och även växthusen har fått en ny roll. Att leva i trädgården har blivit ett sätt att vara.
– Det är vetenskapligt belagt att vistelse i natur och trädgård sänker stressnivåerna och att både puls och blodtryck gått ner, förklarar Karin Elmberg.
Ätbart och hälsosamt
När Karin Elmberg pratar om odlingslust på Trädgårdsmässan i Älvsjö är ätbart och hälsosamt i fokus. Efterfrågan på gamla kulturarvssorter med hög halt av nyttiga ämnen ökar. Mynta att brygga eget te på eller andra grödor som citronmeliss, kamomill, fläder och bärbuskar är självklara på den egna täppan. Balkongodlaren satsar numera alltmer på egna tomater, uppstammade bärbuskar samt kryddor, enligt henne.
När det gäller att vara klimatsmart i trädgården handlar det inte bara om vad eller hur vi odlar.
– Att samla regnvatten har blivit hett sedan den rekordtorra säsongen 2018, säger Karin Elmberg.
Gamla vinfat fyller därför en perfekt funktion. De är funktionella att samla vatten i och ett bra exempel på återbruk i stället för att inhandla en ny tunna i plast.
Klimattänket avspeglar sig även i redskapen. Efterfrågan på second hand ökar och många lagar dem de redan har och använder sakerna tills de är helt uttjänta i stället för att köpa nytt. När det gäller maskiner är det bättre att satsa på eldrivet än bensin.
Miljöer som insekterna trivs i
folk o folks egen trendspaning ser att småkrypens existens får ett allt större utrymme. På Trädgårdsmässan i Älvsjö fanns biholkar som erbjuder plats för vissa biarter att lägga ägg och övervintra i, då binas naturliga boplatser blir allt färre.
Att skapa en egen äng i ett hörn av trädgården gynnar också de små. Ängar är inte bara vackra att titta på, de lockar även till sig fjärilar, humlor och bin som pollinerar fruktträd och grönsaksland.
I dag har stora delar av ängsmarken försvunnit, så att odla vackra blommor och gräs i din trädgård som börjar bli sällsynta bidrar dessutom till den biologiska mångfalden.
Branschen ser trender som gränslöst, överdådigt och humoristiskt
Elmia Garden är en renodlad fackmässa för detaljhandeln inom trädgård och ett av de tongivande forumen för inspiration, utbildning och trender inom trädgård. De sammanfattar 2019 års trender i tre fantasifulla uttryck som ”Moving with nature”, "Green Decadence” samt ”Happy Gardener”.
Moving with nature låter det naturliga landskapet flytta in i våra trädgårdar, både när det handlar om form och val av växter. Några av våra vanligaste trädarter som björk och tall blir mer populära, och vi struntar i häckar och staket, så övergången mellan natur och trädgården suddas ut. Tomten upplevs då också som större.
Vi satsar på naturliga material som vitoljad ask, linnetyg, grovt trä, keramik, lera, sten och ull i trädgårdsdekorationer och växter som himalayabjörk, älggräs, lingon, blåsippa, älghornsbräken, ljung, strandkål, ramslök och kungsängslilja.
Överdådigt och färgglatt
Green Decadence går på en helt annan linje där ”more is more”. Här är det lyxigt elegant med gröna buskar klippta i runda och kvadratiska former som kombineras med ett dramatiskt växtval. Blommor och grönsaker blandas om vartannat med stora färgkontraster i rabatterna. Blodbok, hortensia, lupin, trädpion, tulpan, rosor, aubergine, kronärtskocka och olika kålsorter är exempel på trendiga växter hos de dekadenta trädgårdsodlarna.
Happy Gardener står för det humoristiska och vardagliga. För många är det en livsstil att så, plantera och sedan stolt skörda. Intresset för att odla gamla och ovanliga sorters grönsaker och blommor ökar. Äppelträd, ärtor, målla, chili, prästkrage, vallmo, selleri, solros och haverrot prunkar i den glada trädgårdsmästarens trädgård.
Förutom klimatfrågan, som är genomgående, är det med trender inom trädgård precis som inom många andra områden – det finns inte en tydlig riktning utan flera. Eller som Inger Ekrem, ordförande i FOR (Fritidsodlingens Riksorganisation) sa vid öppnandet av Trädgårdsmässan i Älvsjö:
– Trädgården är mer än en trend, det är vårt livsunderlag.
Don Simon Premium Sangria
79,00 kr
Den här lyxiga sangrian med sin vackra blommiga flaska, har en stor fruktighet med ljuva kryddor och en trevlig sötma som piggas upp av en lätt kolsyra. I den fruktiga eftersmaken finner man trevliga inslag av mörka bär, pomerans kryddor och frukt.